Yurt genelinde etkili olan kar yağışları ve soğuk havaların buzlu zeminleri artırdığı, buna bağlı olarak yaşanacak düşmeler sonucu oluşacak kırık ve çıkıkların önemsenmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Karlı ve soğuk havalarda zemindeki buzlanma sebebiyle travmaya bağlı kırık çıkık oranının yüzde 30 civarında artış gösterdiğini dile getiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Argün, buzlu zeminde yürürken düşmeye bağlı olarak ortaya çıkan kırık olaylarının daha çok yaşlılarda görüldüğünü ve bazı önemsenmeyen kırık yada çıkıkları insanın sakat kalmasına yol açtığına dikkat çekti.
Argün, yaşlılarda daha çok kalça ve uyluk kemiği kırıkları, gençlerde ise el bileği ve dirsek çevresi kırıklarının görüldüğüne işaret etti. Kırık ve çıkık olaylarında doğru müdahalenin tedaviyi büyük ölçüde kolaylaştırdığını vurgulayan Argün, şu bilgileri verdi: “Düşme anında vücudun herhangi bir yerinde kırık meydana gelmişse, öncelikle o bölgenin sabitleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Buzlu zeminde düşen kişi, kırığını fark edemeyerek normal yaşamına devam etmeye çalışmakta, bu durumda da damar ve sinir yırtılmaları yaşanabilmektedir. Sinirlerin zarar görmesi, kırık olan organda fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Damarların zedelenmesi ise dolaşım sistemi bozukluklarına ve sonrasında kangrene yol açabilmektedir. Kangren durumunda ise çoğu zaman kol veya bacak gibi organların kesilmesi gerekmektedir.’’
|