Uğradığı silâhlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink, “Türklüğü tahkir ve tezyif etmek” suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırılarak cezasının ertelenmesi yönündeki kararın Yargıtay tarafından usul eksiklikleri sebebiyle bozulmasının ardından, yargılanmaya devam ediyor.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Karin Karakaşlı katılmadı. Müdahil Mehmet Soykan’ın geldiği duruşmada, Dink adına 3 avukat, Karakaşlı adına da 33 avukat hazır bulundu. Yargıtayın bozma ilamına karşı söz alan Dink ve Karakaşlı’nın avukatı Bahri Bayram Belen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dava konusuna ilişkin tebliğnamesine katıldıklarını, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma ilamını hukuki açıdan yetersiz, Ceza Genel Kurulunun kararını da çelişkili bulduklarını ifade etti. Avukat Belen, “Düşüncelerin hiçbir zaman hakim kararıyla mahkum edilemeyeceği sonuçta anlaşılacaktır” dedi.
Hakim Hacer Bayraktar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına uyulmasına hükmetti.
Bayraktar, celse arasında Hrant Dink’in nüfus kaydının aldırıldığını ve sağ olarak göründüğünü de tutanağa yazdırdı. Mahkeme, bozma kararına uyulmasına hükmedildiğinden, Mehmet Soykan, Bitlis Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni Çetelerinin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği ve Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 15 müdahilin bu sıfatlarının kaldırılmasına karar verdi.
Bunun üzerine Mehmet Soykan, duruşma salonunda izleyici bölümüne alındı. Cumhuriyet Savcısı İbrahim Atasu, Hrant Dink’in vefat ettiğini fakat gelen nüfus kaydında sağ olarak gözüktüğünü, sanığın öldüğüne dair nüfus kaydının yeniden istenmesini talep etti. Duruşma, Dink’in nüfus kaydının istenilmesine karar verilerek 14 Haziran 2007 tarihine ertelendi.
|