Başbakan Erdoğan’ın ikinci kez öneri beklediğini açıkladığı meslek odaları, sendika ve işveren örgüt temsilcilerinin bir bölümünün anlaşmaya vardıkları 301 değişikliği, “Türklüğü alenen aşağılama” ifadesi yerine, eski 159. madde metninde kullanılan “tahkir ve tezyif” ifadesini öneriyor ve 3 yıllık hapis cezasını 2 yıla indiriyor. Öneri bu haliyle, eski TCK’daki 159’un hafifletilmiş şekli olarak değerlendiriliyor.
Barış Girişimi sözcülerinden Oya Baydar, 301. maddenin değiştirilmesinin tamamen bir makyaj olarak kalacağını belirterek “Aynı ortamı yaşamamıza neden olacak. En azından demokratik bir ilke olarak kaldırılmasını istiyoruz” dedi,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci kez öneri beklediğini açıkladığı meslek odaları, sendika ve işveren örgüt temsilcilerinin bir bölümünün anlaşmaya vardıkları 301 değişikliği, “Türklüğü alenen aşağılama” ifadesi yerine, eski 159. madde metninde kullanılan “tahkir ve tezyif” ifadesini öneriyor ve 3 yıllık hapis cezasını 2 yıla indiriyor. Öneri bu haliyle, eski TCK’daki 159’un hafifletilmiş şekli olarak değerlendiriliyor.
İnsan hakları örgütlerinin temsilcileri, Hrant Dink cinayetinden sonra hükümetin “sivil toplum örgütü” (STK) diye sendika ve işveren örgüt temsilcilerine öneri götürmede ısrar ederek, kendilerini bu sürecin dışında bırakmasını eleştirdiler.
“TOPU TACA ATMAK”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, “Aşama kaydetmek amacı taşıdığını sanmıyorum. Bu topu taca atmak. Yumurta kapıya dayandığında sivil toplum olarak birkaç örgütün seçilmesini, pek iyi niyetli bir durum olarak görmüyorum” dedi.
Bugüne kadar topladıkları 18 bin imzayı ve öneri metinlerini TBMM Başkanı’na sunmak için Bülent Arınç’tan randevu talep eden İnsan Hakları Ortak Platformu’nun (İHOP) sözcülerinden Feray Salman, maddenin yürürlükten kaldırılmasından başka çare bulunmadığını söyledi.
Barış Girişimi sözcülerinden Oya Baydar da, “Maddenin değiştirilmesi tamamen bir makyaj olarak kalacak ve aynı ortamı yaşamamıza neden olacak. En azından demokratik bir ilke olarak kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
TOBB’nin çağrısıyla düzenlenen toplantıya katılmadıklarını belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy ise, “Şahsi düşüncem, hükümet sorumluluğunu sivil toplum kuruluşlarına transfer etmeye çalışıyor” diye konuştu. 4 Şubat’ta TOBB’deki toplantıya İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türk İş, Hak İş, Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Memur Sen, Televizyon Yayıncıları Derneği, DİSK ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) temsilcileri katıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, maddenin tamamen kaldırılmasını savundukları için öneriye ortak olmamıştı. Daha önceki toplantılarda yer almayan MÜSİAD bu toplantıda temsil edildi; TÜSİAD da temsilcisi yurtdışında olduğunu için katılmadı.
|