Cumhuriyet, demokrasi ve laiklik kadar önemli olan bir kavramın hukuk devleti olduğunu belirten Erdoğan, “Cumhuriyeti de, demokrasiyi de, laikliği de yaşatmanın ve korumanın yolu, hukuk devleti anlayışını korumaktan, geliştirmekten geçiyor. Adalet mülkün temeli; hukuk, demokratik sistemin ana taşıyıcı sütunudur” dedi. Erdoğan, “Hukuk devleti anlayışını koruyamazsak, ne hukuku, ne adaleti, ne de toplumsal birlik ve bütünlüğümüzü koruyabiliriz” diye konuştu.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP hükümetinin geçen 4 yılda sadece adi suçlarla mücadele etmekle kalmadığını, ‘’hukuk sistemi içinde kendilerine karanlık odalar, imtiyazlı alanlar oluşturmak isteyen yapılanmalarla da etkin mücadele ettiğini ve etmeye devam edeceğini’’ söyledi.
Erdoğan, ‘’Eğer birileri kalkıp da ülkeyi ve vatanı kurtarmak adına hukuku ayaklar altına alıyorsa, orada masum ve gözardı edilecek bir durumdan söz edilemez. Hiçbir gerekçe, hukuku çiğnemeyi masum gösteremez’’ dedi.
Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, gündemdeki konulara değindi. Cumhuriyet, demokrasi ve laiklik kadar önemli olan bir anayasal kavramının da hukuk devleti olduğunu vurgulayan Erdoğan,’’Cumhuriyeti de demokrasiyi de laikliği de yaşatmanın ve korumanın yolu, hukuk devleti anlayışını koruyabilmekten, geliştirmekten geçiyor. Adalet, mülkün temeli... Hukuk, demokratik sistemin de ana taşıyıcı sütunudur. Hukuk ile kanunu lütfen birbirine karıştırmayalım. Hukuk devleti olmak başka bir şeydir, kanun devleti olmak bambaşka bir şeydir. Bunları birbirine karıştırmayalım’’ diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, her şeyden önce Türkiye’yi bir hukuk devleti olarak görmek suretiyle insanların hukukunu koruma bilincine kavuşması noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, ‘’Aslolan budur. Bu anlayış, milleti devlete göre önceleyen bir anlayıştır. Diğer anlayış ise devleti millete göre önceleyen bir anlayıştır. Biz, milleti öne çıkaran bir gayretin içerisindeyiz. Buna çalışıyoruz. Onun için çıkışımızdaki temel felsefeyi; insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışı üzerine bina ettik’’ dedi.
Hukuk devletinin, ‘’bir ülkede yaşayan herkesin ve her kurumun hukuk kurallarına bağlı olduğu, herkesin uyması gereken objektif kuralları kayıt altına aldığı devlet yapısı olduğuna’’ dikkati çeken Erdoğan, hukuk devletini yasa devletinden ayıran özelliğin; temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerleri kabul etmesi olduğunu vurguladı.
“HUKUK KURALLARINA
KARŞI İMTİYAZ VE KAYIRMA”
Erdoğan, hükümetleri döneminde demkoratikleşme adımları kadar hukuk devleti anlayışını da geliştirmenin, çağdaş normalara kavuşturmanın mücadelesini verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Hukuk devleti anlayışını koruyamazsak, ne hukuku ne adaleti ne de toplumsal birlik ve bütünlüğümüzü koruyabiliriz. Bu nedenle hükümetimiz, geçen 4 yılda sadece adi suçlarla mücadele etmekle kalmamış, hukuk sistemi içinde kendilerine karanlık odalar, imtiyazlı alanlar oluşturmak isteyen yapılanmalarla da etkin mücadele etmiştir, etmeye devam edecektir. Türkiye, hükümetimizle birlikte faili meçhullerle anılan dönemlerden, olayların faillerinin kısa sürede yakalandıkları aktif mücadele dönemine girmiştir.
Eğer kendilerini kanunlardan azade, hukuken bağımsız görenler, hukuk kurallarına karşı imtiyaz ve kayırma bekleyenler varsa, bunlar büyük bir yanılgı içindedir. Kayıtdışı yönetim, kayıtdışı ekonomi, kayıtdışı güvenlik anlayışı olamaz, olmamalıdır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin zedelenmesine kesinlikle göz yummadık, göz yummayacağız. Eğer birileri kalkıp ülkeyi ve vatanı kurtarmak adına hukuku ayaklar altına alıyorsa orada masum ve gözardı edilecek bir durumdan sözedilemez. Hiçbir gerekçe, hukuku çiğnemeyi masum gösteremez.’’
Erdoğan; birilerinin ‘’bunları söyleyenler devleti, milliyetçiliği töhmet altında bırakıyor’’ dediğini belirterek, ‘’Hayır yanılıyorsunuz veya milletimizi bilerek yanıltıyorsunuz. Mülagata yapıyorsunuz. Hata da çetelerin tam da istediği gibi tehlikeli bir şekilde kurumlarımızı karşı karşıya getiriyorsunuz. Kimse yanlış yapamaz. Birkaç kişi üzerinden devletimizi, devletimizin kurumlarını yıpratmaya tevessül etmesin. Bilsinler ki bunlara bizim iktidarımızda yer yoktur’’ dedi.
Müşerref Erdoğan ile Başbakanlıkta görüştü
Başbakan Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ile Başbakanlık’ta bir araya geldi. Çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile önceki gün akşam saatlerinde bir araya gelen Pakistan Cumhurbaşkanı, dün de Başbakan Erdoğan ile Başbakanlık Merkez binada biararaya geldi. Başbakan Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı’nı kapıda samimi bir şekilde karşıladı. Erdoğan ve Müşerref daha sonra başbaşa görüşmeye geçti. Orta Doğu turu kapsamında Türkiye’ye de bir ziyaret gerçekleştiren Müşerref, ‘Bölgedeki sorunların üstesinden gelebilmemiz için tüm Müslüman ülkeler bir araya gelmeliyiz’ mesajını Ankara’ya da iletti. Görüşmede Orta Doğu da yaşanan gelişmelerin ayrıntılı olarak değerlendirildi.
|