CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, depremle ilgili projelerde, hangi kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanıldığını sordu.
TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Karademir, 17 Ağustos depreminin ardından kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, depremle ilgili politika ve strateji üretilmesi, çalışmaların bilim adamları tarafından koordine edilmesi amacıyla oluşturulan Ulusal Deprem Konseyinin ‘’uygulama alanı kalmadığı’’ gerekçesiyle lağvedildiğini hatırlattı.
Türkiye’nin borçlandırılmasıyla sağlanan finansmanla yürütülen Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER-505 milyon dolar bütçeli), Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA-410 milyon Avro bütçeli), Marmara Depremi Rehabilitasyon Projesi (MERP-20 milyon Avro bütçeli) ile İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesine (İSMEP-310 milyon Avro bütçeli) işaret eden Karademir, bu kaynakların nasıl ve nerelerde kullanılacağı konusunda hangi yetkin kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanıldığını sordu.
KAYNAKLAR HEBA MI EDİLİYOR?
İSMEP’in hazırlanması sırasında Ulusal Deprem Konseyinin görüşlerinin alınmamasının gerekçelerini öğrenmek isteyen Karademir, şu soruları yöneltti:
‘’İSMEP ile ilgili kararların, yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi tarafından alındığı doğru mu? Türkiye’nin borçlanarak sağladığı finansmanlarla yürütülen projelerin konularında yetkin olmayan firmalara verilerek, ülke kaynaklarının heba edildiği iddialarına katılıyor musunuz?
İSMEP başta olmak üzere, diğer projeleri alan firmalar kimlerdir? Bu firmaların yeterliliğinin, dışarıdan bir kuruluş tarafından denetlendiği iddiaları doğru mu? İhaleyi alanların yeterliliğini denetleyen firmanın adı nedir? MEER, TERRA ve MERP projelerinin sonuçları niçin bugüne kadar komuoyuna açıklanmadı? Projelerin hazırlanması aşamasında Ulusal Deprem Konseyi, ulusal raporlara ve uzman danışmanlara başvurulmamasının özel bir nedeni var mı?’’
|