İnsan Hakları Ortak Platformu ve Barış Girişimi’nin birlikte hazırladığı 301. maddeye ilişkin yasa teklifi önerisi, imzalayacak milletvekillerini bekliyor. TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan teklifte “toplumsal barışı bozan 301. maddenin tamamen kaldırılması” öneriliyor.
STK’ların hazırladığı teklifte, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren TCK’nın birçok maddesinin tartışma konusu olduğu, bunların içinde, eski TCK’nın 159. maddesinde düzenlenen Türklüğü, Cumhuriyeti, Anayasal kurum ve kuruluşları tahkir olarak tanımlanan suçun en başta yer aldığına dikkat çekildi.
İfade özgürlüğü ile maddede yer alan suç tipi arasında çok ince bir çizginin olduğu ve yasayı yorumlayan, uygulayan kimsenin subjektif algı ve değerlendirmesine göre farklı uygulamalara yol açtığının belirtildiği teklifte, “301. maddede düzenlenen suçun genellikle basın-yayın aracılığıyla işlenen bir suç olduğu kuşkusuzdur. Bu nedenle, çoğunlukla eleştiri amacıyla yazılan ya da söylenen ve demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi ve kabul edilmesi gereken görüşler nedeniyle, mahkemelerden farklı kararlar çıkması toplumsal barışı bozucu sonuçlara yol açmıştır” görüşlerine yer verildi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKI TEHDİT ALTINDA
TCK 301’in kaldırılması gerektiğinin istendiği gerekçede yer alan görüşler şöyle:
“Bu suç tipini ihlal ettiği iddiasıyla yargılanan kimselerin, yöneltilen suçlama sebebiyle henüz yargılama aşamasında, toplumun bazı kesimlerinin kabul edilemez tepkilerine hedef olduğu; maddenin, çağdaş ve demokratik bir toplumda kabul edilemez linç kalkışmaları için zemin hazırladığı görülmüştür. Yargı kararının sonucunda verilen cezayı, işlendiğini düşündüğü suçun karşılığı olarak görmeyen bazı kimseler, kendi ceza adalet anlayışlarıyla cinayet işlemekte, insanlara kıymaktadır. Bu zeminin oluşturulmasında, keyfi uygulama ve yoruma uygun maddenin de payının olduğu sosyolojik ve toplumsal bir gerçekliktir.
301. maddede düzenlenen suça ilişkin uygulama göstermiştir ki, madde ‘kanunilik’ ilkesine uygun olmayıp, geniş bir takdir ve değerlendirme olanağı sağlamaktadır. Bu durum, ülkemiz insanlarının en geniş şekilde kullanmaya değer olduğu ifade özgürlüğü hakkını tehdit etmektedir. TCK’nın 301. maddesi ile korunmak istenen hukuki değerin ceza kanunlarıyla korunması, toplumsal barışa ve adalete hizmet etmek yerine, tersine, daha önemli ve büyük sorunlara neden olmakta, toplumsal barışı bozucu sonuçlara yol açmaktadır.”
TÜRK CEZA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1. Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3. Bu kanun hükümlerin Bakanlar Kurulu yürütür.
|