Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olaylarla ilgili bir araştırma yapan Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık ve Hizmet Çalışanları Sendikası’na (Sağlık-Sen) göre, alkol, uyuşturucu ve sigaranın kapısını aralayan sebeplerin başında manevî boşluk geliyor.
Rapora göre, uyuşturucu ve sigara bağımlılığının bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz açısından da en önemli bireysel ve toplumsal sorun haline geldiği belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Türkiye dahil 30 ülkeyi ihtiva eden araştırmasındaki, cinâyetlerin Yüzde 85’i, boşanmaların Yüzde 80’i, eşlerini dövmelerin Yüzde 70’i, tutukluların Yüzde 78’i, hırsız ve yankesicilerin Yüzde 71’i, katillerin Yüzde 50’si, işe gitmeyenlerin Yüzde 60’ı, intihar teşebbüslerinin Yüzde 90’ı, trafik kazâlarının Yüzde 70’i, akıl hastalarının yüzde 60’ı, alkolden kaynaklandığı görüşlerine yer verildi.
Uyuşturucu, alkol ve sigaraya başlama yaşının ergenlik öncesine kadar düştüğü belirtilen rapora göre, çocukların sağlığını tehdit eden uyuşturucu malzemelerin, ‘bar, diskotek, eğlence yerleri, ev toplantıları, internet kafelerin’ yanı sıra artık ‘okul önlerinde ve hatta çocukların kendi aralarında temin edebiliyorlar. Roruna göre alkol, uyuşturucu ve sigara kullanmaya iten sebeplerin başında manevî boşluk ve inanç zaafı gelirken diğer etkiler şu şekilde sıralandı: “Bilgisizlik, özenti, merak, moda, tehlike arzusu, kendini ispatlamaya çalışma, eğitim zafiyeti, televole kültürü, aile yapısındaki bozukluk, geçimsizlik, ahlâki ve manevî zaaflar, bölünmüş aile ve sürekli medyada özendirmeye yönelik programlar.”
ÇİRKİNLİKLERE DEVLET EL KOYSUN
Raporu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, “Çocuklar uyuşturucu, alkol ve sigara bataklığındadır. Kötü alışkanlıklar bütün dünya gençliğini tehdit eden bir felâkettir” dedi. Televizyon kanallarında yayınlanan “televole programları”na da dikkat çeken Aksu, “Bu programlardan sanatçısı, mankeni, aydını, devlet adamı, her gruptan vatandaş şikâyetçidir. Ortak tavır olarak bu çirkinliklere devletin el koyarak düzenlenmesi istenmektedir. Televizyon çocuğun sosyal gelişmesini olumsuz etkiliyor.”
|