Yapımı 14 yılda tamamlanan Bolu Dağı Tünelinin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan, “Bu tüneli İstanbul’dan Roma’ya uzanan siyasî, ekonomik ve kültürel dostluğun sembolü olarak görmeliyiz. Ben kendi adıma bu yolu Akdeniz’in iki medeniyeti arasında bir gönül yolu olarak görüyorum” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Dağı Tüneli’nin sadece Ankara ve İstanbul arasını kısaltan bir yol olarak görülmemesi gerektiğini belirterek ‘’Ben kendi adıma bu yolu Akdeniz’in iki medeniyeti arasında bir gönül yolu olarak görüyorum” dedi.
Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul-Ankara yönü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi tarafından hizmete sokuldu. Başbakan Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, İstanbul ile Ankara’yı birbirine bağlayan önemli bir kavşakta bulunan Bolu’nun, trafik akışının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olduğunu hatırlatarak, projenin, yaşanan trafik tıkanıklığının, bu tüneli açmak suretiyle aşmak, ulusal ve uluslar arası taşıma imkanlarını geliştirme bakımından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bolu Dağı geçişinin Türkiye’nin kara yolu geçişinin ana arteri konumunda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ‘’Burası, ulusal ve uluslar arası taşıma talebinin karşılamak için planlanan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyol Projesi’nin yapılmayan tek kısmıydı. Söz konusu otoyol projesi tümüyle hayata geçmiş olacaktır’’ dedi.
Bu sayede tıkanıklığın ortadan kalkacağını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin uluslar arası ve ulusal nakliyatın rahatlayacağını, şehirler arasındaki ticarî ilişkilerin hız kazanacağını bildirdi.
BARIŞ OLMADAN REFAH OLMAZ
Başbakan Erdoğan, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bölgede ve dünyada barışı sürekli kılacak adımlar atmaya devam edeceklerini, barış olmadan refahın olmayacağını dile getirerek, ‘’Onun için bütün çabamız, attığımız bütün adımlar, bu büyük yatırımlar, öncelikle barış ve refahın birlikte istenmesi içindir’’ dedi.
Türkiye’nin aydınlık ve müreffeh geleceğinin buna bağlı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ‘’İşte biz bu inançla milletimizle ele eleyiz’’ diye konuştu.
Tünelin, bundan 20 yıl önce 1987 yılında projelendirildiği zaman toplumun bütün kesimlerinde büyük heyecan uyandırdığını belirten Erdoğan, ‘’Bu proje aslında gerçekten büyük projeydi. Dağları delerek açtığımız tünelin bir ucunda bütün şehirlerimizin birbirine, diğer ucunda ise İtalya’nın hatta bütün Avrupa’nın Türkiye’ye ne kadar çok yakınlaştığını görüyoruz’’ dedi.
Bolu Dağı Tüneli’nin sadece Ankara ve İstanbul arasını kısaltan bir yol olarak görülmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu yolun aynı zamanda muasır medeniyet seviyesini aşma çabasının ve İstanbul’dan Roma’ya uzanan siyasî, ekonomik, kültürel dostluğun sembolü olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
‘’Ben kendi adıma bu yolu Akdeniz’in iki medeniyeti arasında bir gönül yolu olarak görüyorum. Çünkü bu yol İtalya ile Türkiye’nin birlikte çalışmasının ve iş birliğinin ürünüdür. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Türkiye ve İtalya ‘Akdenizli’ kimlikleriyle birbirini anlayabilen ve dünyadaki gelişmelere karşı yaklaşımları barış ve istikrarın sağlanması noktasında kesişen iki önemli ülkedir. Milletlerimiz arasında her zaman Akdenizlilik ve Güney Avrupalılık’tan kaynaklanan bir yakınlık, bir sıcaklık oluşmuştur. 150 yıllık diplomatik bir birlikteliğimiz var. Türkiye-İtalya ilişkileri 50 yıllık, 100 yıllık bir yakın geçmişe değil, çok daha derinlere uzanıyor ve gücünü tarihten alıyor.’’
İlk geçişi Erdoğan ve Prodi gerçekleştirdi
Bolu Dağı Tünelinin açılışta kurdelesinin kesimini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin yanı sıra Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Astaldi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi birlikte yaptı. Açılış öncesinde Astaldi Firması Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Prodi’ye tünelin maketini hediye etti.
Temsili kurdele kesimi sırasında Erdoğan, tünelin tüm insanlık için büyük önem taşıdığını ifade ederek, duydukları mutluluğu dile getirdi. Erdoğan, ‘’bismillah’’ diyerek kurdeleyi kesti. Kurdele kesiminin ardından havai fişekler patlatıldı ve gökyüzüne çok sayıda balon bırakıldı. Daha sonra Erdoğan, Prodi ve beraberindeki heyet, tünelden ilk geçişi gerçekleştirdiler.
14 yıllık rüya gerçek oldu
1977 yılında Helsinki Nihai Belgesi Kararları doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde halen devam eden TEM (Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu) Projesi, Türkiye sınırları içinde Kapıkule’den başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam ediyor. Anadolu Otoyolu, Gümüşova-Gerede kesimi de bu güzergah üzerinde TEM projesinin bir parçasını oluşturuyor. Edirne-İstanbul-Ankara eksenindeki ulusal ve uluslararası taşıma talebini karşılamayı amaçlayan otoyol projesi içinde yer alan Bolu Dağı Geçişi ise projenin yapımı tamamlanmayan tek kısmını oluşturuyor. Yapımında son aşamaya gelinen 25,5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı Geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30. kilometresindeki Kaynaşlı’dan başlayarak, Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağını bir tünelde geçiyor ve Yumrukaya mevkiinde sona eriyor.
TÜNELDE İLK KAZI İŞLEMİ 1993’DE YAPILDI
Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkıldı, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklendi. Bolu Dağı Geçişi Projesi içinde yer alan Bolu Dağı Tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başladı. Toplam 25,5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4,6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900 metre uzunluğunda Bolu Tüneli yer alıyor. Bugüne kadar 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana geldi.Bolu Dağı Tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, çift tüp olarak inşa edildi.
PRODİ: YAŞASIN İTALYA, YAŞASIN TÜRKİYE
İtalya Başbakanı Romano Prodi de Türkiye ile İtalya arasındaki dostluğa vurgu yaparak, ekonomik işbirliğinin önemine işaret etti, özellikle iki ülke arasında var olan dostluğun altını çizdi. Türkiye ile İtalya’nın barış ve diyalogdan yana olduğunu kaydeden Prodi, Türkiye ve İtalya’nın Akdeniz bölgesinde iki büyük ülke olduğunu hatırlattı. Prodi, iki ülkenin, büyük ülke olmalarından dolayı bazı sorumlulukları da bulunduğunu ve barış yolunda ilerlemeleri gerektiğini belirtti.
Bu çerçevede diyalogdan ayrılmayarak bu sorumluluklar doğrultusunda politikalar izlediklerini kaydeden Prodi, konuşmasını, “Yaşasın İtalya, yaşasın Türkiye. Her iki ülke de sonsuza kadar var olsun, yaşasın” diyerek bitirdi.
|