Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İhracatçı çözüm istiyor

İhracatçıların sorunları 7 ana başlık altında, 134 maddede toplanırken, ihracatçılar “dış ticaret uygulamaları, vergi ve teşvikler, lojistik ve nakliye, maliyetler, ihracatın finansmanı, tanıtım ve fuarlar ile hedef pazarlara girişte yaşanan sorunların’’ çözümlenmesini istiyor.

Türkiye’nin 2007 yılı ihracatı 100 milyar dolar olarak hedeflenirken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan raporda, ihracatçılar sorunlarına çözüm istiyor. Rapordan derlenen bilgilere göre, ihracatçıların sorunları 7 ana başlık altında, 134 maddede toplanırken, ihracatçılar ‘’dış ticaret uygulamaları, vergi ve teşvikler, lojistik ve nakliye, maliyetler, ihracatın finansmanı, tanıtım ve fuarlar ile hedef pazarlara girişte yaşanan sorunların’’ çözümlenmesini istiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birliklerinden elde edilen geri bildirimlerden yararlanarak sektörün problemleri ile bu problemlere ilişkin çözüm tekliflerini içeren ‘’İhracatın Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ konulu bir rapor hazırladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı da raporun ön sözünde, yıllık ihracatın 86 milyar dolara dayandığını, 2009 yılı hedefinin ise 125 milyar dolar olduğunu kaydederek, tüm bu gelişmelerin ve hedeflerin çıtayı ne kadar yükseğe koyduklarını ve bunu da başarabildiklerini gösterdiklerini kaydetti.

Satıcı, ihracatın tüm başarısına karşın, Türkiye’nin gerçek potansiyelini henüz tam olarak yansıtmadığını, sürdürülebilir ihracat artışının sağlanmasında makroekonomik politikalar ile ülkenin yapısal bileşiminin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Satıcı, ihracatçıların her bir sorununun çözüme ulaştırılmasının, Türkiye’nin ihracatta atacağı yeni bir adım, Türkiye’ye döviz kazandırıcı, zenginlik getirici bir edim olarak Türkiye’nin kazanç hanesine yazılacağını bildirdi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM TEKLİFİLERİ

Bu arada ihracatçılar, dış ticaret uygulamalarında karşılaşılan sorunları dile getirirken, gümrüklerdeki işlem yavaşlığı, gıda ürünleri taşıyan tırların gümrüklerde uzun süre bekletilmesi, gümrükler arasındaki farklı uygulamalar, KDV iadesine mesnet olacak gümrük beyannamesi nüshasının geç elde edilmesini sıralıyor ve gümrüklerde mesai sisteminde vardiya uygulanması, KDV belgelerinde işlemlerin çabuklaştırılarak, otomasyon sistemine geçilmesinin yararlı olacağını ifade ediyor.

Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon Projesinde yaşanan sorunlara dikkat çeken ihracatçılar, DTM ve Gümrük bağlantısındaki sorunun 2 saatten fazla sürdüğünde, bilge sisteminin tescile izin vermesi gerektiğini kaydediyor.

İhracatçılar, taahhüt hesabını kapatma işleminin de Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon sürecine dahil edilmesini isterken, KDV’nin yüzde 8’e çekilmesinden doğan sorunlara da dikkat çekiyorlar.

Petrol ve petrokimya ürünü niteliğindeki ham maddelerin yüzde 18 KDV ile ithal edildiği halde, iplik satışlarının yüzde 8 kdv ile yapıldığını, aradaki 10 puanlık kısmın 2-3 ay sonra tahsil edilebilmesi sebebiyle aradaki farkın firmalara ciddî bir finansman yükü oluşturduğunu kaydeden ihracatçılar, bu kaldıracağını ifade ediyorlar.

Vize süresi tekrar 90 güne çıkarılsın

İhracatçılar, Türk tır şoförlerine uygulanan Schengen vizesi süresinin 90 günden 45 güne düşürülmesinin ilâve maliyet, zaman kaybı ve işlem zorluğu getirdiğini belirtirken, vize süresinin yine eskisi gibi 90 güne çıkartılmasının sağlanmasının oldukça yararlı olacağını kaydediyorlar. İhraç malı taşıyan taşıtlara yurda girişlerinde ihraç malını alacak oldukları bölgelere kadar ulaşmalarını sağlayacak miktarda, KDVve ÖTV’den muaf akaryakıt verilmesinin, nakliye maliyetlerinin rakip ülke eşdeğerine düşürülmesinde büyük katkısı olacağını da ifade ediliyor.

Enerji maliyetlerinin daha düşük seviyelere çekilmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren ihracatçılar, genel istihdam maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini, Merkez Bankası’nca döviz kurları üzerindeki baskı kaldırılarak, döviz kurlarının ithalatı kısıtlayıcı ve ihracatı teşvik edici bir dengede oluşmasının sağlanmasını ve kur riski sigorta sisteminin kurulmasını sağlayacak bir sistemin tesis edilmesinin faydalı olacağını dile getirdiler.

/ ANKARA

16.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhracatçı çözüm istiyor

  Bir numaralı sorun işsizlik

  Para Kurulu yılın ilk toplantısını yapacak

  Türkiye’nin büyüme süreci masaya yatırılıyor

  “Esnafın sayısı dondurulsun” teklifi

  TOBB Ticaret Odaları Konseyi toplanıyor

  TEDAŞ, altyapı yatırımlarını hızlandırıcak

  Şehir içi telefon ücretlerine zam


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004