Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İhracatçı çözüm istiyor

İhracatçıların sorunları 7 ana başlık altında, 134 maddede toplanırken, ihracatçılar “dış ticaret uygulamaları, vergi ve teşvikler, lojistik ve nakliye, maliyetler, ihracatın finansmanı, tanıtım ve fuarlar ile hedef pazarlara girişte yaşanan sorunların’’ çözümlenmesini istiyor.

Türkiye’nin 2007 yılı ihracatı 100 milyar dolar olarak hedeflenirken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan raporda, ihracatçılar sorunlarına çözüm istiyor. Rapordan derlenen bilgilere göre, ihracatçıların sorunları 7 ana başlık altında, 134 maddede toplanırken, ihracatçılar ‘’dış ticaret uygulamaları, vergi ve teşvikler, lojistik ve nakliye, maliyetler, ihracatın finansmanı, tanıtım ve fuarlar ile hedef pazarlara girişte yaşanan sorunların’’ çözümlenmesini istiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birliklerinden elde edilen geri bildirimlerden yararlanarak sektörün problemleri ile bu problemlere ilişkin çözüm tekliflerini içeren ‘’İhracatın Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ konulu bir rapor hazırladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı da raporun ön sözünde, yıllık ihracatın 86 milyar dolara dayandığını, 2009 yılı hedefinin ise 125 milyar dolar olduğunu kaydederek, tüm bu gelişmelerin ve hedeflerin çıtayı ne kadar yükseğe koyduklarını ve bunu da başarabildiklerini gösterdiklerini kaydetti.

Satıcı, ihracatın tüm başarısına karşın, Türkiye’nin gerçek potansiyelini henüz tam olarak yansıtmadığını, sürdürülebilir ihracat artışının sağlanmasında makroekonomik politikalar ile ülkenin yapısal bileşiminin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Satıcı, ihracatçıların her bir sorununun çözüme ulaştırılmasının, Türkiye’nin ihracatta atacağı yeni bir adım, Türkiye’ye döviz kazandırıcı, zenginlik getirici bir edim olarak Türkiye’nin kazanç hanesine yazılacağını bildirdi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM TEKLİFİLERİ

Bu arada ihracatçılar, dış ticaret uygulamalarında karşılaşılan sorunları dile getirirken, gümrüklerdeki işlem yavaşlığı, gıda ürünleri taşıyan tırların gümrüklerde uzun süre bekletilmesi, gümrükler arasındaki farklı uygulamalar, KDV iadesine mesnet olacak gümrük beyannamesi nüshasının geç elde edilmesini sıralıyor ve gümrüklerde mesai sisteminde vardiya uygulanması, KDV belgelerinde işlemlerin çabuklaştırılarak, otomasyon sistemine geçilmesinin yararlı olacağını ifade ediyor.

Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon Projesinde yaşanan sorunlara dikkat çeken ihracatçılar, DTM ve Gümrük bağlantısındaki sorunun 2 saatten fazla sürdüğünde, bilge sisteminin tescile izin vermesi gerektiğini kaydediyor.

İhracatçılar, taahhüt hesabını kapatma işleminin de Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon sürecine dahil edilmesini isterken, KDV’nin yüzde 8’e çekilmesinden doğan sorunlara da dikkat çekiyorlar.

Petrol ve petrokimya ürünü niteliğindeki ham maddelerin yüzde 18 KDV ile ithal edildiği halde, iplik satışlarının yüzde 8 kdv ile yapıldığını, aradaki 10 puanlık kısmın 2-3 ay sonra tahsil edilebilmesi sebebiyle aradaki farkın firmalara ciddî bir finansman yükü oluşturduğunu kaydeden ihracatçılar, bu kaldıracağını ifade ediyorlar.

Vize süresi tekrar 90 güne çıkarılsın

İhracatçılar, Türk tır şoförlerine uygulanan Schengen vizesi süresinin 90 günden 45 güne düşürülmesinin ilâve maliyet, zaman kaybı ve işlem zorluğu getirdiğini belirtirken, vize süresinin yine eskisi gibi 90 güne çıkartılmasının sağlanmasının oldukça yararlı olacağını kaydediyorlar. İhraç malı taşıyan taşıtlara yurda girişlerinde ihraç malını alacak oldukları bölgelere kadar ulaşmalarını sağlayacak miktarda, KDVve ÖTV’den muaf akaryakıt verilmesinin, nakliye maliyetlerinin rakip ülke eşdeğerine düşürülmesinde büyük katkısı olacağını da ifade ediliyor.

Enerji maliyetlerinin daha düşük seviyelere çekilmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren ihracatçılar, genel istihdam maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini, Merkez Bankası’nca döviz kurları üzerindeki baskı kaldırılarak, döviz kurlarının ithalatı kısıtlayıcı ve ihracatı teşvik edici bir dengede oluşmasının sağlanmasını ve kur riski sigorta sisteminin kurulmasını sağlayacak bir sistemin tesis edilmesinin faydalı olacağını dile getirdiler.

/ ANKARA

16.01.2007


 

Bir numaralı sorun işsizlik

Millî Prodüktivite Merkezinin (MPM) raporuna göre, ülkenin bir numaralı sorunun işsizlik olduğu ortamda Türkiye’nin ihtiyacı; yatırımlar, üretim, ihracat, reel ücretler, istihdam ve verimliliğin hep birlikte arttığı ‘’dinamik’’ bir verimlilik.

MPM’nin ‘’Türkiye İmalat Sanayiinde Verimlilik, Teknolojik Gelişme, Yapısal Özellikler ve 2001 Krizi Sonrası Reel Değişimler (1980-2005)’’ konulu Verimlilik Raporunda, Türkiye’nin nasıl bir verimliliğe ihtiyaç duyduğu sorusuna cevap arandı. Rapora göre, 2000-2004 Döneminde, üretim yüzde 24,5 artarken, istihdam yüzde 0,22 geriledi. Bu dönemde emek verimliliği yüzde 24,8 yükselirken, reel ücret yüzde 14,3 azaldı.

1997-2004 döneminde de emek verimliliğindeki artış yüzde 45,5 olurken, bunun yüzde 70’i üretim artışından, kalan yüzde 30’u ise istihdam azalışından ileri geldi.

Bu durumda, daha az istihdam ile daha çok üretim elde eldiği vurgulanan Raporda, ‘’Bu tablo ekonomiklik prensiplerine uygundur. Ancak eğer ülkede işsizlik temel sorun ise istihdamı azaltarak, yani işsizliği artırarak değil de daha çok istihdam ile çok daha fazla üretim yapabilmenin yolları aranmalı’’ denildi. Raporda, 2000-2004 arasında yüzde 24,8 oranında artmış gözüken emek verimliliği üzerinde çeşitli yorumlar getirilebileceği ifade edilirken, her artışın iyi analiz edilmesi ve ülkenin içinde bulunduğu durum da dikkate alınarak ‘ideal bir verimlilik artışı’ tipi üzerinde durulması gerektiği vurgulandı.

İmalat sanayiinde üretim, istihdam ve verimlilik endekslerine bakıldığında, daha az istihdam ile daha çok üretim sağlandığının görüldüğü belirtilen Raporda, ‘’Ancak bu durumun, teknik ilerleme ve teknolojik atılım yoluyla sağlanan dinamik, kalıcı bir verimlilik artışı olup olmadığı etraflıca araştırılmalı’’ denildi. Emek verimliliğinin nasıl ve ne pahasına arttığının analizinin iyi yapılması gerektiği de anlatılan Raporda, eğer işsizlik pahasına bir emek verimliliği artışı söz konusu ise bunun toplumsal olarak tercih edilebilir olup olmadığının da tartışılması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin ihtiyacının; yatırımlar, üretim, ihracat, reel ücretler, istihdam ve verimliliğin hep birlikte arttığı dinamik bir verimlilik olduğu belirtilen Raporda, sürdürülebilir büyümenin ancak bu tarz bir verimlilik artışı ile sağlanabileceğine vurgu yapıldı.

/ ANKARA

16.01.2007


 

Para Kurulu yılın ilk toplantısını yapacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2007 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile kurul üyesi İbrahim Turhan’ın katılması bekleniyor.

Para Politikası Kurulu toplantısı, yarın saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacak. İlk aşamaya, Merkez Bankası yetkilileri ve uzmanları ile Hazine Müsteşarlığı yetkilileri katılacak. Aynı gün gerçekleşecek ikinci aşamada ise sadece Para Politikası Kurulu üyeleri toplanacak ve görünüme ilişkin son değerlendirmeler yapıldıktan sonra oylamaya geçilecek. Oylamadan sonra Para Politikası Kurulu üyeleri, gerekçeye temel teşkil edecek kısa metni oluşturacak. Karar, gerekçesiyle birlikte aynı gün saat 19.00’a kadar Merkez Bankası tarafından basın duyurusu ile açıklanacak.

Geçen yıldan farklı olarak bu yıl, kararın Türkçesi ile İngilizce tercümesi ayın gün yayımlanacak. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, toplantıyı takip eden 8 iş günü içinde Türkçe ve İngilizce tercümesi ile birlikte yayımlanacak.

Bu arada piyasalardaki beklenti, kısa vadeli faiz oranlarının bu ay da değişmeyeceği yönünde. Kurul, en son 20 Temmuzdaki toplantısında faiz oranlarını 0,25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım ve ardından 21 Aralıkta yaptığı olağan toplantısında ise kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti. Buna göre gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı da yüzde 22,50’de kalmıştı.

/ ANKARA

16.01.2007


 

Türkiye’nin büyüme süreci masaya yatırılıyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)- Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu, gerçekleştireceği bir konferans ile Türkiye’nin büyüme sürecini ele alacak.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, yarın Ankara’da düzenlenecek ‘’Hangi Potansiyel Büyüme Ölçütü? Türkiye Örneği’’ konulu konferansın açılış konuşmalarını, Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık ile TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı Üyesi Zekeriya Yıldırım’ın yapacağı bildirildi.

Potansiyel hasıla hesaplama yöntemlerinin ele alınarak Türkiye’nin büyüme sürecine yönelik belirlemelerde bulunulmasının amaçlandığı konferansta, açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Dairesi Bölüm Başkan Yardımcısı Douglas Laxton’ın ‘’potansiyel çıktı ölçümündeki sorunlar’’ başlıklı konuşma yapacağı kaydedildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Strateji Geliştirme Dairesi Bankacılık Başuzmanı Yasemin Türker Kaya ile TÜSİAD Ankara Temsilcisi Zafer Ali Yavan’ın da birer konuşma yapacağı konferansta, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Erdal Özmen’in tartışmacı olarak yer alacağı belirtildi.

/ İSTANBUL

16.01.2007


 

“Esnafın sayısı dondurulsun” teklifi

Mersin Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, plansız ve programsız açılan iş yerlerinin ‘’esnaf enflasyonu’’ meydana getirdiğini öne sürerek, sayı sınırlandırılması uygulamasına gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Dinçer, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası işsiz kalanlar ile emekli olan veya belli bir birikime ulaşanların büyük bir bölümünün girişimci olma yolunu seçtiğini söyledi.

Herkesin girişimciliğe yönelmesinin beraberinde bir takım olumsuzlukları getirdiğini ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:’’Küçük de olsa bir iş yeri açarak geçimini sağlamak isteyen işsiz kesimlerin büyük bir çoğunluğu ile emekli olduktan sonra ikramiye alan ya da belli bir birikime ulaşanların iş yeri açması, her cadde ve sokakta yan yana aynı sektörden iş yerlerinin çoğalmasına neden oldu. Bu durum sonrasında ortaya çıkan haksız rekabet de, kepenk kapatan esnaf sayısının artmasına neden oldu. Bunun önüne geçilmesi için esnaf sayısının taksi, minibüs ve servislerde olduğu gibi dondurulması gerekiyor.’’

/ MERSİN

16.01.2007


 

TOBB Ticaret Odaları Konseyi toplanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konseyi, bugün Birlik merkezinde toplanacak.

Odalar Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, Yeni Türk Ticaret Kanunun Tasarısı, İndirimli Satışların Düzenlenmesi, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ticaret Odalarının Sorunlarının detaylı olarak ele alınacağı kaydedildi. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un yanı sıra Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, TOBB Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Ticaret Odaları Konseyi Başkan ve üyelerinin katılması bekleniyor. Birlik Merkezinde saat 13.00’de başlayacak toplantı öncesinde, basın mensuplarının görüntü alması sağlanacak.

/ ANKARA

16.01.2007


 

TEDAŞ, altyapı yatırımlarını hızlandırıcak

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), özelleştirme ihaleleri ertelenen Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (Başkent EDAŞ), Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş’de (AYEDAŞ) havai hatların yer altına indirilmesi amacıyla, bu yıl yaklaşık 100 milyon YTL’lik yatırım planlıyor.

Alınan bilgiye göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), daha önce ön yeterlilik kriterlerini karşılayan yatırımcıların belirlendiği 3 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesini ‘’havaî hatların yer altına alınmasına ilişkin yatırım projelerinin büyük ölçüde tamamlanamadığı’’ gerekçesiyle durdurması üzerine, TEDAŞ’da geçen hafta bir toplantı yapıldı. Toplantıda, özellikle bu bölgelerde söz konusu yatırımlara hız vermeye verme kararı alındı.

Toplantıda, havaî hatların yer altına indirilmesinin yanı sıra şehir merkezleri ve kırsal şebekelerde ekonomik ömrünü doldurmuş tesisler ve hizmet sunumu yetersiz kalan şebekelerin yenilenmesi çalışmalarına hız verilmesine de karar verildi. Büyük şehirlerde gerilim düşümü, güç kapasiteleri yetersizlikleri, genişleme ve yenileme yatırımlarının arttırılmasına da karar verildi. Altyapının tamamlanmasını ardından, özelleştirmelerin gerçekleştirilmesiyle özel sektöre altyapısı tamamlanmış bir şebeke sağlanmış olacağını belirten yetkililer, bu amaçla 2007 yılıyla birlikte yatırımların artacağını kaydettiler.

/ ANKARA

16.01.2007


 

Şehir içi telefon ücretlerine zam

Türk Telekom’un yeni tarifesine göre, şehir içi konuşma ücretleri arttırılırken, şehirler arası fiyatlar şehir içi ile aynı seviyeye çekildi. Sabit ücret ve şehir içi aramalarda genel olarak enflasyon seviyesinde bazı artışlar yapıldığı açıklandı.

Türk Telekom’un yeni tarifesine göre, şehir içi konuşma ücretleri artırılırken, şehirler arası fiyatlar şehir içi ile aynı seviyeye çekildi. Uluslar arası ve GSM ile konuşma ücretlerinde de indirim yapıldı. Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesiyle, şirketin, 2004 yılından bu yana ilk defa fiyat tarifelerinde değişikliğe gittiği belirtildi. Sabit ücret ve şehir içi aramalarda genel olarak enflasyon seviyesinde bazı artışlar yapıldığı kaydedilen açıklamada, yeni fiyatlandırma politikaları ile Türkiye’de telekom hizmetlerini yerleşik uluslar arası sektör pratiği ile uyumlu hale getirmeye yönelik bazı uygulamalar başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada, Türk Telekom’un uzak mesafe hizmetlerinden elde edilen gelirle şehir içi aramalar lehine gerçekleşen çapraz sübvansiyonu azaltarak maliyete dayalı fiyatlandırma sistemine geçişte çok önemli bir adım attığı vurgulandı. Türk Telekom’un yaklaşık 19 milyon ev ve iş telefonu abonesinin yararlanacağı yeni tarifede şehirlerarası aramaların yaklaşık yüzde 57 ucuzlayacağı belirtilen açıklamada, standart hatta şehirler arası görüşmelerin fiyatının dakikada 17,5 YKr’den 8,1 YKr’ye, hesaplı hatta 27,5 YKr’den 11,8 YKr’ye düşeceği kaydedildi.

/ İSTANBUL

16.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004