İspanya hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro, “Türkiye, Avrupa için ek bir değerdir” dedi.
Akdeniz Avrupa Enstitüsü (IEMED) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen “Türkiye-Avrupa Karşılıklı Algılama ve Tanıma: Entegrasyon Çatışması” başlıklı konferansta konuşan Navarro, Türkiye’nin AB üyesi olmasının bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, “AB gerçekten küresel bir aktör olmak istiyorsa samîmî olalım. Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi.
Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin çok yeni sanıldığını ifade eden Navarro, bu ilişkilerin aslında İspanya’nın AB ile ilişkilerinden çok daha eskiye dayandığına dikkati çekti. Navarro, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi ve NATO’nun kurucu üyesi olmasına rağmen, İspanya, 1970’li yılların sonuna doğru diktatör Franco’nun ölümünün (1975) ardından demokrasiye geçtikten sonra ancak bu kurumlara üye olmuştur” diye konuştu.
FRANSA BUNU HEP YAPIYOR
İspanya’nın 1977 yılında Portekiz ve Yunanistan ile birlikte AB üyeliği için başvurduğunu, ancak Yunanistan’ın 1981’de alınmasına rağmen İspanya ve Portekiz’in 1986’da üye olduğunu kaydeden Navarro şunları söyledi:
“O zaman tarım konusunu öne sürerek İspanya’nın üyeliğini 5 yıl geciktiren Fransa’nın şu anda ikinci pazarı İspanya’dır. İspanya konusundaki pişmanlık Türkiye konusunda da duyulacaktır. Aralık ayında AB’nin Türkiye ile müzakerelerinin 8 başlıkta askıya alması kararına biz karşı çıktık. Daha az başlığa indirilmesini istiyorduk. Ama askıya alınan başlıklarda teknik görüşmeler devam edecektir. Şimdi önemli olan diğer başlıkların açılıp AB standartlarına getirilmesidir.”
AB Anayasasını onaylayan 18 AB ülkesinin 27 Ocakta Madrid’de toplanarak AB üyesi diğer ülkelere mesajlar vereceğini kaydeden Navarro, “Avrupa’nın anayasal krizde olmasının fırsatını Türk toplumu kullanmalıdır” dedi. Navarro, Madrid’de yapılacak toplantıda şu mesajların verileceğini söyledi:
“AB seyirci olmak yerine küresel bir aktör olmak istiyorsa siyasi birliğini sağlamalıdır. Daha demokratik ve etkin Avrupa’ya ihtiyaç vardır. Avrupa vatandaşlığı kavramı, Avrupa’nın olmazsa olmaz kavramlarından biridir ve kesinlikle sabitleşmelidir.”
Navarro, Türkiye’nin de bu mesajlara katıldığına inandığını ifade etti.
|