Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘’çiftçinin en önemli sorununun üretim maliyetlerindeki artış olduğunu, bu sorun çözümlenmeden çiftçinin derdinin bitmeyeceğini’’ söyledi.
Bayraktar, Mersin’in Mut ilçesi Ziraat Odası’nın eğitim salonunun açılışında yaptığı konuşmada, toplumun sorunlarını sivil toplum örgütleriyle omuz omuza vererek çözmeye çalışan iktidarların başarılı olduğunu ifade etti.
İktidarlar, sivil toplum örgütlerinin eleştirilerini, önerilerini dikkate almadıkları sürece hiçbir yere varılamayacağını belirten Bayraktar, ‘’Biz bu mânâda uluslar arası toplantılar yaparak çiftçilerimizin sesini duyurmaya gayret gösteriyoruz’’ dedi. Bayraktar, Manisa ve Ordu’da iki büyük miting düzenleyerek hükümetin ve toplumun sorunlarına dikkati çektiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Bugün benim çiftçim sanayiciden daha yüksek fiyatla elektrik, dünyanın en pahalı mazotunu, Avrupa’nın en pahalı gübresini kullanıyorsa daha işimiz bitmedi demektir. Demek ki, maliyet sorunumuz devam ediyor. Maliyetlerin aşağıya düşürülmesi için mücadelemiz devam edecek. Çünkü, maliyetler aşağıya çekilmediği sürece çiftçinin derdi bitmez.’’
Bayraktar, yapısal dönüşümle tarımsal potansiyel harekete geçirildiğinde, Türkiye’nin 10 yılda gayrisafi millî hasılasını, sadece tarımdan katlamasının mümkün olmadığını belirterek, ‘’Ben iddia ediyorum, Türkiye bu sorunlarını aştığı takdirde tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı 30 milyar doları bulacak. Konya ovası kadar olan Hollanda 30 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıyor. Türkiye ise 8 milyarlarda geziyor’’ dedi.
|