Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, yaptığı açıklamada, çocukların bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için tabiî ortamda bulunmaları gerektiğini söyledi.
Aşırı koruyucu annelerin hasta olur endişesi ile çocuklarını adeta ‘’cam fanus’’ içinde yaşattıklarını ifade eden Küçüködük, bunun çocukların sağlığı açısından olumsuz etkileri olabileceğini bildirdi.
Bazı annelerin çocuklarını hasta olabileceklerini düşünerek tabiî ortamlardan uzak tutmaya çalıştıklarını ifade eden Küçüködük, şunları kaydetti:
“Çocukların sağlıklı gelişimleri için, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için doğal ortamda bulunmaları gerekir. Kış aylarında da çocukların rüzgârlı olmayan havalarda karda oynamalarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından yarar var.’’
Prof. Dr. Küçüködük, aşırı korumacılığın çocuklara yarardan çok zarar getirebileceğini dikkat çekti.
Kış aylarında çocukların dışarı çıkarırken vücut direncinin korunabilmesi için vücut ısısının korunması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Küçüködük, soğuk havalarda çocukların ince ince, kat kat giydirilmelerinin (soğan modeli) vücut ısılarını daha iyi koruyacağını bildirdi.
SOĞUK HAVALARDA BESLENME
Soğuk havalarda enerji ihtiyacının arttığına da işaret eden Prof. Dr. Küçüködük, bu zamanlarda enerji ihtiyacının karşılanması için bol kalorili, bol vitaminli sulu gıdaların tüketilmesini önerdi.
Küçüködük, beslenirken karbonhidrat, yağ, protein dengesinin korunması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Küçüködük, soğuk havalarda C vitamini açısından zengin meyvelerin tüketilmesinde fayda olduğunu kaydetti.
|