Tüketiciler Birliği Derneği (TBD) Adana Şube Başkanı Dr. Ramazan Yıldız, okul kantinlerinde satılan yapay ve gazlı içecekler yerine süt ile ayran tüketiminin öğrenciler arasında yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Dr. Ramazan Yıldız, sütün bütün besin maddelerini, hayatî işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha çok yararlı maddeyi bünyesinde dengeli bir şekilde barındırdığını söyledi.
Yıldız, “Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağıdır.” dedi.
Kalsiyum, protein A, B, C, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı olduğunu vurgulayan Yıldız, bu sebeple büyüme ve gelişme çağındaki çocukların süt ve süt ürünlerini düzenli bir şekilde tüketmelerini istedi.
Kemiklerin ve dişlerin oluşumuna büyük yararlar sağlayan sütün; aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirdiğini anlatan Yıldız, şunları söyledi: “Sütteki B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. Biotin maddesi ise saç ve deri sağlığına katkı veriyor. B2 vitamini özellikle büyümeyi hızlandırıyor. Çocukların ve gençlerin ortalama 300-3 bin 500 gr. süt alması gerekir.”
Ayran içerisindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıncını önleyip tüm tömür hücrelerinin gelişimini gerilettiğini açıklayan Yıldız, ayranın kalsiyum ve potasyum ihtiva etmesi sebebiyle özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etkiler yaptığını bildirdi.
|