Yine komik bir siyaset yazısına imzasını atan İlhan Selçuk, AKP’nin simgesi olan ‘ampul’ün peşine düşmüş.
“Bilmiyorum, yeryüzünde ampulü sembol diye benimsemiş bir başka parti var mı” diye sorarak başlıyor. (Cumhuriyet, 13 Aralık)
Anlatalım da öğrensin İlhan Abi.
Ampul, elektrik kullanarak çevreyi aydınlattığı için birçok kültürde ilerlemenin, gelişmenin simgesi olmuştur. Mesela Lenin bir keresinde komünizmi, “Sovyet iktidarı artı elektrik” diye tanımlamıştı.
Ampulü simge olarak kullananların çoğu, ileri teknolojisi nedeniyle Batı’ya gıpta eden kültürlerdir.
Mesela Nepal’deki çevreci Harit Shanti partisinin simgesi ampuldür. Hindistan’da Mizoram Halk Konferansı’nın, Pakistan’da İlerici Cumhuriyet Partisi’nin simgesi de ampuldür. Mısır’da ampul siyasi simge olarak kullanılır.
Yalnız partiler değil, mesela Bangladeş’te olduğu gibi bazı bağımsız adaylar da ampulü simge olarak tercih etmiştir.
Yukarıda Batı teknolojisine gıpta eden kültürlerden söz ettik. Ama ampul sadece oralarda kullanılmaz. Batı siyaset aleminde de rast geliyoruz ampule. Mesela ABD’li Demokrat siyasetçi Dennis Kucinich’in “Kongre’yi aydınlatın” sloganına ampul eşlik etmiştir.
**
Madem başladık, devam edelim bari.
Efendim AKP’nin ampul simgesi, ‘nur’ (ışık) kelimesi vasıtasıyla Said Nursi ve dolayısıyla Fethullah Gülen ile ilişkiliymiş.
Bir insan, üstelik de 70 yaşını aşmış, yıllardır basında kalem oynatan bir insan, yaşadığı ülkenin kültürünü bu kadar mı tanımaz?
‘Nur’, bizimki gibi Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu ülkelerde sıkça kullanılan bir kelimedir. Çünkü Allah’ın ışığına işaret eder.
Bırakın her şeyi, isimlerimize bakmamız bile ‘nur’un hayatımızdaki yerini anlamaya yeter.
Önce birkaç kadın adı:
Nur: Işık, parıltı aydınlık, Allah’ın gönderdiği ışık. Nural: Kutsal ışık. Nuran: Işıklı, nurlu, aydın. Nuray: ışığı gibi nurlu. Ve bunlar gibi: Nurçin, Nurdan, Nurgül, Nurhan, Nuriye...
Erkek adlarında da nur kullanılır:
Nurettin: Dinin ışığı, aydınlığı. Nuri: Işıklı, ışıktan gelen. Nurkan: Aydınlık, temiz soydan gelen. Nurşat: Işığa boğulmuş, vb.
Ayrıca Binnur, Ayşenur, Bahtınur gibi içinde nur geçen daha nice isim var.
Bu adları Said Nursi ya da Fethullah Gülen mi koydu? Ya da bu isimleri çocuklarına verenler onlardan mı esinlendi?
***
Devam edelim...
İlhan Abi bilmediği için uyduruyor: Efendim mesela Tayyip Erdoğan, Nur Cemaatindenmiş. Ne alakası var? Nakşibendilere yakın olduğu defalarca yazıldı.
Nurcuların bir bölümü (mesela Yeni Asyacılar) Erdoğan’ı desteklemiyor zaten. Gülen Cemaati ile de arası ‘soğuk’ sayılmaz ama ‘sıcacık’ da değil.
***
İşin eğlenceli tarafı ne biliyor musunuz? Sürekli aydınlanmadan (‘Türk aydınlanması’ vs.) söz edilen erken Cumhuriyet döneminde, milletin orasına burasına batan ‘Altı Ok’ yerine ‘ampul’ pekala CHP’nin simgesi olabilirdi. Çünkü ‘teknolojik terakki’ (ilerleme) ve ‘hurafelerden kurtularak aydınlanan akıl’ gibi fikirleri simgelemek açısından ampul gayet uygundur.
Arkadaşlar!
Hükümetin eleştirilecek bir sürü uygulaması... Ya da tersine, çözemediği, karşısında aciz kaldığı sürüyle sorun var bu ülkede.
AKP’yi eleştirin. Başbakanı eleştirin. Bakanları eleştirin. Ama bunu İlhan Abi gibi kendinize güldürerek yapmayın.
Amerikalıların ünlü ‘ampulü değiştirmek için kaç kişi gerekir’ fıkrasıyla bitirelim:
“Soru: Ampulü değiştirmek için kaç İlhan Abi gerekir?.. Cevap: Hiç. Darbe olduğunda zaten aydınlanacağız.”
Sabah, 14 Aralık 2006
|