Tuzla’nın Orhanlı Beldesi’nde bulunan tehlikeli atık varilleriyle ilgili ‘’çevreyi kasten kirletmek’’ suçundan haklarında dava açılan UNİFAR firmasının 3 yetkilisi ile varillerin atılmasından sorumlu tutulan 4 sanık, ‘’fiilin suç tarihi itibarıyla suç olarak tanımlanmadığı’’ gerekçesiyle beraat etti.
Sanıkların katılmadığı Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Aker, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) yürürlük maddelerine göre 181/1 madde ve fıkrasının yayın tarihinden itibaren 2 yıl sonra yürürlüğe gireceğinin belirtildiğini ifade ederek, bu madde ve fıkranın olay tarihi itibarıyla yürürlükte olmadığını bildirdi. Savcı Aker, mütalaasının sonunda, idari yaptırım gereken idari mercilerce yapılması gereken soruşturmalar saklı kalmak üzere, birleşen her iki kamu davasındaki failler açısından suçu işlediklerinin sabit olmayışı görüşü ile haklarında beraat kararı verilmesini istedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, ‘’çevreyi kasten kirletmek’’ suçundan yargılanan sanıklar Ali Ayvenli, Mehmet Suiçmez, Turan Yılmaz, Şerafettin Eyüpoğlu, Emine Özbek, Hüseyin Hilmi Özdal ve Mehmet Ferhat İlhan’ın eylemlerinin olay tarihinde suç olarak tanımlanmadığını ve dava konusunun suç tarihinde idari yaptırım gerektiren bir eylem olarak düzenlendiğini kaydetti. Mahkeme heyeti, ‘’fiilin suç tarihi itibarıyla suç olarak tanımlanmadığı’’ gerekçesiyle tüm sanıkların beraatlarına karar verdi. Kararın bir örneğinin Tuzla Kaymakamlığına gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, adli emanette bulunan numunelerin ise karar kesinleştikten sonra imha edilmesini hükme bağladı.
Tuzla’nın Orhanlı Beldesi’nde geçen Nisan ayında ihbar üzerine İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda yaklaşık 640 varil ile atık poşetleri bulunmuştu.
|