NATO üyesi 26 müttefikin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Riga zirvesinde ittifakın “askeri dönüşümü” ayrıntılı olarak ele alınırken, Acil Mukabele Gücü (NRF) “tam operasyonel” ilan edildi. İttifak kaynakları, bu kararın onaylanması için bazı eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ve müttefiklerin daimi temsilcileri düzeyinde uzlaşma arandığını belirtiyorlardı
NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı General James Jones, zirve öncesinde, üye ülkeleri “eksikleri tamamlamaya” çağırmıştı. Müttefikler arasında söz konusu uzlaşmanın sağlandığı ve NRF bünyesindeki eksiklerin “ortak finansman” yoluyla giderileceği bildiriliyor.
Devlet ve hükümet başkanlarının 2002 sonunda Prag zirvesinde aldığı karar çerçevesinde, 25 bin kadar askerle “tam operasyonel” olması öngörülen NRF, ilk aşamada 2004 yılında 6 bin dolayında askerle göreve başladı. İttifak üyesi ülkelerin kara, deniz ve hava kuvvetlerinden gelen araç ve askerlerden oluşan NRF, “bir kriz halinde”, 15 ila 30 gün içinde harekete geçirilebilecek yetenekte bulunuyor. NRF, “dünyanın her yerinde”, “modern NATO’nun hedef olduğu yeni tehditlere karşı” mücadeleye hazırlıklı tutuluyor. İttifakın askeri yetkililerine göre, bu tehditlerin başında terörizm ve kitle imha silahları bulunuyor.
Kara, hava ve deniz kuvvetleri boyutuna sahip olan NRF’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2007 başından itibaren 6 ay için Türkiye tarafından yönetilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu süreçte, 3 bin kadar askerden oluşacak kara gücünü NRF için sürekli hazır bulunduracak.
NRF’ye katkıları önemli olan ve “iyi sicil sahibi” Türkiye, 2003 yılında da aynı görevi üstlenmişti. NRF’nin ihtiyaçları, 6 aylık dönemler çerçevesinde belirleniyor ve harekatların boyutlarına göre değişiyor. Askeri yetkililer, “kuvvet havuzu oluşturulmasının ve ihtiyaçların, yerine göre bu havuzdan karşılanmasının” söz konusu olduğunu, müttefik ülkelerin NRF’ye tahsis ettikleri asker ve teçhizatı sürekli hazır halde bulundurmaları gerektiğini, bu birimlerin, NATO Konseyi’nin olası bir askeri müdahale kararından en geç 30 gün sonra “işbaşı” yapmaları gerektiğini ifade ediyor.
Zapatero ve Blair: Türkiye’ye kapılar açık tutulmalı
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, AB’nin Türkiye’ye kapılarını açık tutmasının önemli olduğunu söyledi. Zapatero, NATO zirvesinin yapıldığı Letonya’nın başkenti Riga’da gazetecilere yaptığı açıklamada, AB’nin Türkiye’ye nihai üyelik sözünde durması gerektiğini ifade etti. Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Avrupa’nın Türkiye’ye AB üyeliği konusunda yanlış bir mesaj göndermesinin uzun dönemde ciddi bir hata olabileceğini söyledi.
|