Çocuk yoksulluğunun çeşitli boyutlarını tartışmak ve çözüm yolları üretmek amacıyla Deniz Feneri Yoksulluk Araştırmaları Merkezi (DEYAM) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde Çocuk Yoksulluğu Çalıştayı düzenlediler.
1001 Çocuk 1001 Dilek Projesi Çocuk Mektupları’nın analiz edilerek tartışıldığı toplantıya Tarlabaşı Toplum Merkezi Yöneticisi Neşe Erdilek ev sahipliği yaptı. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DEYAM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Korkut Tuna, Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’ndan Başak Ekim, Unicef’ten Belül Ünlütürk’ün yanı sıra akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
2600 mektuptan 1936’sı üzerinde inceleme yapıldığını, % 51’inin erkek % 49’unun kız çocuğu mektuplarından seçildiğini söyleyen Pınar Uyan Semerci, mektuplarda sağlık talebi önceliğinin dikkat çekici boyutta olduğunu belirtti. Sağlık talebini; kendine ait oda, anne ve baba ile beraber yaşama talebi, utanmadan okula gidebilme, eğitime devam edebilme, eve ekmek getiren baba özlemi, birinden bir hediye alma isteğinin takip ettiğini söyledi. Mektuplarda en çok bilgisayar talebinin olduğunu ifade eden Semerci, bunun iyi eğitim talebi paralelinde olduğunu ifade etti.
|