Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, günde ortalama 3 YTL harcanan sigarayı bugün bırakacak tiryakilerin 88 gün sonra Antalya’da, 420 gün sonra ise Hawaii’de bir hafta tatil yaparak kendini ödüllendirebileceğini belirtti.
Doç. Dr. Dabak, Türk insanının en çok tatil yapamamaktan şikayet ettiğini hatırlatarak, “İşte fırsat, bugün sigarayı bırakın 88 gün sonra Antalya’da, 420 gün sonra ise Hawaii’de tatil yapın. Üstelik bağımlılık, sırt ve bel ağrıları, prostat, göğüs, boğaz, karaciğer, yemek borusu, ağız, gırtlak, mide ve rahim kanseri, çocukluk solunum problemleri, şeker hastalığı, ilaca karşı bağışıklık, kulak enfeksiyonları, emphysema, kalp hastalıkları, kısırlık, kangren, erken doğum ve bebeğin hafif doğması, menopoz, erken yaşlanma, iyileşme zorluğu ve diş kaybı hastalıkları riskinden de kurtulun” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre son 40 yılda yüzde 250 oranında artış gösteren akciğer kanserinden Türkiye’de her yıl 30-40 bin kişinin öldüğünü ve akciğer kanserine yüzde 85 oranında sigaranın yol açtığı gerçeğini vurgulayan Dabak, şöyle konuştu:
“Sigarayı bırakarak en önemlisi sağlığımızı kazanacağız. Sigarayı bıraktığımız andan itibaren, 20 dakikada kan basıncı ve kalp hızı normale döner. Eller ve ayaklarımız ısınmaya başlar. 8 saat sonra kanda oksijen düzeyi normale döner. Kalp krizi riski düşmeye başlar. 24 saat geçince karbon monoksit (egzoz gazı) vücuttan atılır. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar. 48 saat sonra nikotin vücutta artık belirlenemez. Tat ve koku alma duyusu artmıştır. 72 saat geçtiğinde solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar. 2-12 hafta arasında dolaşım bütün vücutta düzeldiği için yürümek kolaylaşır. 3-9 ay sonra öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğer işlevi yüzde 5-10 oranında artar. 5 yıl sonra kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.”
|