Fransa’da Osmanlı’yı ve Türkiye’yi soykırımla itham eden yasanın kabul edildiği Ekim ayından bu yana Fransa’ya yönelik tepkiler çığ gibi büyürken özellikle gençler bu tarihî yanılgıya karşılık Osmanlı tarihine ve Osmanlıca’ya dört elle sarılıyor. İstanbul’da pek çok vakıf, sivil toplum kuruluşu, kültür merkezi ve yerel yönetimler tarafından düzenlenen Osmanlıca kursları, özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Tarihimize ilişkin gerçekleri birinci elden, resmî belgelerden okuyarak, araştırarak öğrenmenin yanı sıra kişisel tarihlerine ilişkin Osmanlıca belge, tapu, evrak ve yazılı metinleri okuyabilmek, dedelerinin mezar taşlarını başkasına tercüme ettirmeden çözebilmek için Osmanlıca kurslarının yolunu tutanlar aslında eğitim sistemimizden kaynaklanan bir eksikliği kendi çabalarıyla gidermeye çalışıyorlar.
İstanbul’un pek çok yerinde vatandaşların ve öğrencilerin katılımına açık olan kurslar ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kalıyor. Anadolu’da Osmanlıca öğrenmek isteyenlerin ise ne yazık ki bu kadar çok seçeneği bulunmuyor.
Sultanahmet’teki merkezinde uzun yıllardır eğitim ve kültür faaliyetlerini devem ettiren Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Osmanlıca kurslarının hareket noktasını “Kendimizi tanımak, birbirimizi anlayabilmek, değerlerimizi fark etmek için bir gayretle dilimize sahip çıkmak zannedildiği kadar zor olmayan Osmanlıca metinlerin okunabilmesiyle mümkündür” cümlesiyle özetliyor.
Süleymaniye’deki merkez binasında özellikle üniversite gençliğine yönelik kültürel ve sosyal faaliyetleriyle bilinen Ensar Vakfı bünyesinde ücretsiz olarak düzenlenen Osmanlıca kursları ise iki dönem halinde 8 veya 10’ar haftalık programlar şeklinde yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en geniş kapsamlı ve katılımlı eğitim seferberliği olan İSMEK bünyesinde de şehrin 38 ilçe merkezinde usta öğreticiler tarafından ücretsiz olarak Osmanlıca kursları düzenleniyor. İSMEK’teki eğitimin konu başlıkları arasında Tarihi süreç, Osmanlıca’nın gelişimi, Yazım teknikleri, Okuma teknikleri, Günümüz uygulamaları bulunuyor.
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde Dursun Gürlek’in verdiği Osmanlıca dersleri ise üç kur halinde Pazar günleri yapılıyor. Ücretli olan kursların aylık bedeli 120 ytl. Kubbealtı Vakfı da Dursun Gürlek Hocanın eğitmenliğinde Osmanlıca kursu verilen bir diğer kültür kurumu. Osmanlı Türkçesi başlığı altında iki kur halinde düzenlenen Kubbealtı’ndaki Osmanlıca kurslarında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinlerin okunması, kelimelerin telâffuz ve anlamları ile gramer kaideleri öğretiliyor. Kurslar, işlenen konularla ilgili etraflı, edebî, târihî ve kültürel bilgilerin verildiği seminerler halinde gerçekleştiriliyor. İkişer kur halinde başlama ve ilerletme seviyelerinde verilen on dört haftalık Osmanlıca kurslarının bedeli 300 ytl.
Hilâl Arslan (Sanatalemi.Net-Özel)
|