KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs sorununu bilmediğini söyledi.
AB dönem başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs sorununu bilmemesinden dolayı yanlış bir süreç başlattığına dikkat çeken Talat, “Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türker’in muhatabı Kıbrıslı Rumlardır, Türkiye’nin Dışişleri Bakanını Kıbrıs Rum tarafının dışişleri bakanıyla Helsinki’de müzakere etmeye dâvet etmek, Kıbrıs Sorununu bilmemektir” diyerek, bunu iyi niyet yoksunluğu olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı, tüm bunların, çözümün AB çatısı altında olamayacağını bir kez daha ispatladığına dikkat çekti. Talat, Kıbrıs Rum tarafının garantörü Yunanistan’ı da Türkiye’ye karşı kışkırttığını dile getirdi. Talat, Kıbrıs Türk tarafı olarak Birleşmiş Milletler çatısı altında müzakerelere başlamaya hazır olduklarını yineledi. Talat, “Birleşmiş milletler son girişimiyle ileriye doğru bir adım daha attı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Siyasi İşler Yardımcısı’ndan beklediğimiz mektup geldi. Müzakerelere başlamak için prosedürü tarif ediyor. Bu mektubu değerlendiriyoruz. Mektupla ilgili henüz olumlu olumsuz söyleyecek bir şeyimiz yok. Çünkü gerçekten ayrıntılı değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.
Kıbrıs konusunda hiçbir zaman kritik dönemlerin bitmediğini ancak, şu an için çok çetrefilli bir döneme gelindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Talat, özellikle AB sarmalının Kıbrıs’ı ve Türkiye’yi içine almasıyla sorunun çok karmaşık bir hal aldığını ifade etti.
Rum tarafının AB üyeliğinin, Türkiye’nin önüne sorunlar çıkardığına işaret eden Talat, yeni durumun, son derece dikkatli politikalar yürütülmesini gerekli kıldığını belirtti.
“Bizim arzuladığımız, Birleşmiş Milletler çatısı altında, Kıbrıs Türk Halkı’nın çıkarlarını koruyan, iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayanan, Türkiye’nin garantörlüğünün devam edeceği bir çözümdür” diyen Cumhurbaşkanı, çözümün ancak bu şekilde kalıcı olacağının altını çizdi.
TALAT’TAN BARROSO’YA MEKTUP
Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat’ın Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Mannuel Barroso’ya gönderdiği mektupta, Türkiye İlerleme Raporu’nun Kıbrıs ile ilgili bölümündeki yanlışa dikkat çektiğini söyledi. Erçakıca, “Cumhurbaşkanımız mektubunda 8 Temmuz anlaşmasına atıfta bulunarak, sözkonusu sürecin raporda yer aldığı gibi Annan-Papadopulos görüşmesinin ardından değil, Kıbrıs Türk tarafının gündelik sorunların çözümü ile ilgili yapmış olduğu çağrıların ardından hayat bulduğunu vurguladı” dedi.
Erçakıca, KKTC’nin kuruluşunu kutlama törenleriyle ilgili mevzuatın yeniden gözden geçirilerek, günün ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirilmesi amacıyla Başbakanlık’ta çalışma başlatıldığını söyledi. Erçakıca, “Amaç hem tartışmalara neden olan törenlerle ilgili hukuku gözden geçirmek, hem de törenleri siyasal iktidarların kamuoyuna vermek istediği mesajlara uygun şekillendirmek’’ dedi.
|