Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Direktörü Felix Howald, Türkiye’nin stratejik olarak Avrupa açısından çok önemli bir ülke olduğunu vurgularken, bu nedenle Dünya Ekonomik Forumu Zirvesini Türkiye’de yaptıklarını bildirdi.
Felix Howald, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Türkiye zirvesine ilişkin soruları cevapladı.
Türkiye’nin; Avrupa, Orta doğu, Orta Asya ve Balkanlar arasında stratejik bir merkez olarak yer aldığını belirten Howald, AB uyum sürecindeki Türkiye’nin, gelecek açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.
‘’Bu toplantıyı düzenlememiz zamanlama açısından da önemli, çünkü Türkiye hem AB ile fiili müzakerelere başladı, hem de son yıllardaki ekonomik başarıyla uluslar arası iş dünyasının da ilgi odağı haline geldi’’ diyen Howald, ‘’böyle bir toplantıyı düzenleme isteği üyelerimizden geldi, çünkü Türkiye’deki hızlı değişim, üyelerimizin de dikkatini çekiyor’’ ifadesini kullandı.
Forum üyelerinin Türkiye ile daha yakından ilgilenmeye başladıklarının altını çizen Howald, ‘’Üyelerimiz ve uluslararası iş dünyası, Türkiye’deki yatırım ortamı, bölgesel işbirliği fırsatları, Türkiye’nin bölgesinde ve Avrupa’ya sunacağı imkanlar konusunda daha çok bilgi edinmek istiyor’’ dedi.
TÜRKİYE, DİYALOĞUN BAŞARILI ÖRNEĞİ
Türkiye’nin ‘’kültürler arası diyalog’’ açısından önemine de işaret eden Howald, ‘’Davos toplantılarının da temelini oluşturan kültürler arası diyaloğun en başarılı örneğini, şu anda Türkiye oluşturuyor’’ dedi. İstanbul’da yapılan Medeniyetler İttifakı toplantısının da, Türkiye’nin, medeniyetler arasındaki rolü açısından önemini ortaya koyduğunu belirten Howald, Türkiye’nin, dünyanın en prestijli kuruluşlarından birisi olan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarından birisine ev sahipliğini yapmasının, Forum’un, Türkiye’ye duyduğu güveninin bir göstergesi olduğunu da ifade etti.
Howald, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak ‘’Bölgeleri Birleştirmek-Yeni Fırsatlar Yaratma’’ konulu toplantıda, Türkiye ile ilgili ‘’Rekabet ve iş fırsatları, medeniyetleri birleştirme, AB süreci ve Jeopolitik rol’’ adı altında ilgili alt başlıkların ele alınacağını kaydetti.
ZİRVEYE ULUSLAR ARASI İLGİ BÜYÜK
23-24 Kasım’daki Türkiye zirvesine çok büyük bir uluslar arası ilgi olduğunu vurgulayan Howald, şimdiden 40’dan fazla ülkeden, hükümet yetkilisi, iş adamı, profesyonel yönetici, akademisyen, sanatçı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu yetkilisinin toplantıya katılma kararı aldığını söyledi.
Türkiye’nin laik ve Müslüman bir ülke olarak örnek oluşturduğunu ifade eden Howald, şöyle devam etti: ’’Türkiye, çoğunluğu Müslüman bir ülke olmasına rağmen, laik ve çok güçlü bir demokratik geleneğe sahip AB yolunda ülke olarak, dünyaya sunulabilecek en iyi örnek olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’nin başarılı olması dünya açısından önemli, çünkü böyle bir örneğin başarısı Batı ile Doğu’nun farklı dinlerin, kültürlerin bir arada yaşayabileceğini göstermesi açısından önemli.’’
|