Sema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, kış aylarında soğuk hava ve rüzgarın etkisiyle ciltte görülen kurumaların zamanla, deride çatlama ve küçük yırtılmalara sebep olabileceğini belirterek bazı uyarılarda bulundu.
“Kış aylarında maruz kalınan soğuk hava vücudumuzun her hücresine zarar verebiliyor. Bu durumdan en çok etkilenen insan vücudunda en çok yer kaplayan organı olmasından ötürü şüphesiz ki derimiz oluyor” diyen Aytuğ şu bilgileri verdi: “Kış dönemi dışarı-içeri sıcaklık ve nem farkı deriyi daha da kurutuyor. Rüzgârlı havada da deri aşırı derecede nem kaybediyor. Azalan güneş teması sonucu kış aylarında deri inceliyor. Ayrıca soğuk havada deri damarlarında daralma ve yüzeysel kan dolaşımında yavaşlama oluyor; bu nedenle de deriye daha az oksijen ve besin ulaşabilmektedir. Bunun sonucu cildimiz soluk, aşırı soğuk havada da mor görünebiliyor. Kış dönemi kıyafetlerin deriye sürtünmesinden kaynaklanan sertleşme ve kepeklenme ise sık karşılaşılan durumlardan. Soğuk hava, nem azlığı, rüzgâr sonucu derimiz kuruyup esnekliğini kaybedebiliyor. Zaman içinde deride çatlama, küçük yırtılmalar oluşabiliyor ve böylece dışardan bulaşabilecek enfeksiyonlara açık hale geliyor. Saçlar da matlaşıyor ve kuruluk sonucu kırılabiliyor. Ayrıca aşırı soğuk havada birçok deri ve bağ dokusu hastalıkları gelişebilmekte veya tetiklenebilmektedir.”
Cilt tipinize uygun nemlendirici kullanın
Sağlıklı bir cilt için tavsiyelerde bulununan Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, şunları söyledi:
1. Derinizi yoğun nemlendiricileri düzenli kullanarak yumuşak tutun. Ellere ve ayaklara bol yağlı kremler, vücuda su/yağ bazlı losyonlar tercih edin.
2. Soğuk havada yüz derisine alkol içeren cilt bakım ürünleri ve peeling losyonları kullanmayın. Kuru ciltlerde yağlı kremler, yağlı ciltlerde su bazlı losyonlar tercih edin. Dudaklara bol yağlı kremler uygulayın.
3. Saçlara düzenli olarak yoğun nemlendiricili bakım yapın.
4. Duş ve banyo süresi kısa tutulmalı, su sıcaklığı ılık olmalı ve banyo yağları kullanılmalıdır. Kurutucu etkilerinden dolayı sabun ve şampuan teması kısa süreli olmalı, duş jeli ise önerilmemektedir.
5. Karlı ve güneşli havalarda en az 30 koruma faktörü içeren güneşten koruyucu ürün kullanın.
6. Ev ve işyerlerinin ortam sıcaklığını ortalama değerlerde tutun. Isıtıcı üstlerine konulan su kapları ile nem dengesini sağlayın.
7. El, ayak ve başınızı uygun giysilerle koruyun. Rüzgar geçirmeyen manto, ceket vs. tercih edin.
8. Bol su içmeye özen gösteriniz. Taze sebze ve meyve tüketin.
9. Temiz havada düzenli spor yapın.
10. Sigara, alkol, stres ve az uykudan uzak yaşayın.
|