Bükreş Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, Osmanlı’nın Balkanlara büyük bir medeniyet ve hoşgörü getirdiğini söyledi.
Bu sene üçüncüsü düzenlenen uluslar arası ‘Balkanlarda Osmanlı Medeniyeti’ Kongresi organizatörlerinden Bükreş Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, Osmanlı’nın Balkanlara büyük bir medeniyet ve hoşgörü getirdiğini söyledi.
‘Balkanlarda Osmanlı Medeniyeti’ adlı kongre 1-5 Kasım tarihleri arasında Bükreş’te düzenlendi. Kongrede, Osmanlı’nın bölgede bıraktığı miras Bilim, Sanat, eğitim, din ve diplomasi olmak üzere geniş bir açıdan ele alındı. İslâm, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Bükreş Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve Romanya Akademisi ile ortaklaşa düzenlenen toplantının açılışı Romanya Akademisi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Sempozyumun diğer oturumları Majestik Otel’de devam etti.
Kongre açılışında IRCICA Genel Müdürü Dr. Halit Eren, Bükreş Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, Romanya Akademisi Başkanı Ionel Haiduc, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoglu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarınay, Prof. Dr. Kemal Karpat ve Prof. Dr. Machiel Kiel ile kongre katılımcıları ve çok sayıda resmî dâvetli hazır bulundu. Toplantının açılışını yapan Prof. Dr. Mihai Maxim, Dr. Halit Eren ve Prof. Dr. Ionel Haiduc böyle bir toplantının Bükreş’te düzenlenmesinin önemi üzerinde durdu.
‘OSMANLI YENİDEN KEŞFEDİLİYOR’
Programın organizatörlerinden Prof. Maxim, Osmanlı’nın değerinin günümüz kutuplaşmalarının yaşandığı dünyamızda daha iyi anlaşılmaya başlandığını söyledi. Prof. Maxim, Osmanlı’nın günümüzde yeniden keşfedilmeye başlandığını, ilk defa Romanya’da düzenlenen bu kongrenin de bunun iyi bir ispatı olduğunu vurguladı.
Bazı yanlış düşüncelerin aksine Osmanlı’nın Balkanlara büyük bir medeniyet ve hoşgörü getirdiğini belirten Romen tarihçisi Prof Dr. Mihai Maxim, şu görüşleri dile getirdi: “Bu tür toplantılar bugüne kadar klişeleşmiş şekilde söylenen ‘Osmanlı yağma yapmış, sadece savaş yapmış, Balkanları sömürmüş’ anlayışlarını kökten yıkıyor. Osmanlı ile ilgili her geçen gün bilinmeyen yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Osmanlı adeta yeniden keşfediliyor. Görüyoruz ki; mükemmel bir uygarlık ve medeniyet bırakmış. Kütüphaneler, Kıraathaneler, Hamamlar, mimari eserler, hanlar, köprüler kurdular. Balkanlara; san’attan, eğitime, mimariden, mutfağa, tarım sistemine kadar çok büyük yenilikler getirdi Osmanlı.”
Bu bilimsel kongrenin aynı zamanda medeniyetler arası diyalog ve barış ortamına da ciddî katkıda bulunduğunu vurgulayan Prof Maxim’e göre Osmanlı, asırlar öncesinden bugün bölgede özlemi duyulan ‘barış ve birlikte yaşama hoşgörü’ anlayışını geliştirmiş ve uygulamayı başarmış.
“Osmanlı zamanında mükemmel bir uygarlık vardı.” diyen Prof. Maxim, sözlerini, “Osmanlılar Balkanları büyük bir hoşgörü ile yönettiler. Bu hoşgörü sayesindedir ki bugünkü Balkan halkları ve ülkeleri kendi kültür, dil ve özelliklerini muhafaza edebildi.” şeklinde özetledi.
Daha önceki yıllarda Sofya ve Tiran’da düzenlenen kongrelerin önümüzdeki yıllarda Avrupa ülkelerinden de gelen talep doğrultusunda “Avrupa’da İslâm ve Osmanlı Medeniyeti” şeklinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
|