Uzmanlar, Türkiye’de her 5 kişiden birinin psikiyatrik rahatsızlık yaşadığını ancak tedavi yoluna gidenlere “akıl hastası” damgası vurulması yüzünden hastaların sadece üçte birinin hekime başvurduğunu bildiriyor.
Denizli Devlet Hastahanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın 1998 yılında yaptığı araştırmaya göre her 5 kişiden birisinin psikiyatrik rahatsız olduğunu belirterek, 8 yıl geçmesine rağmen bu hastaların sadece üçte birinin hekime başvurduğunu ifade etti.
Dr. Menteşeoğlu, “Bu üçte birin de sadece üçte birlik kısmı psikiyatri uzmanına başvurmaktadır. Damgalanma korkusu halkımızda hâla etkilidir. Hastalar, ‘Psikiyatriye gittiğine göre akıl hastasıdır’ damgası yememek için psikiyatriyle isim benzerliği olan beyin cerrahisi, nöroloji gibi branşlara bile gitmektedir. Başka bir dedikodu da psikiyatri ilâçlarının akıl hastalığına, iktidarsızlığa, beyin kanserine ve intihara yol açtığıdır. Bunların tamamı asılsızdır.” dedi.
Menteşeoğlu, özellikle ileri yaşlarda tedavi edilmeyen psikiyatrik bozuklukların irritabl kolon, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklar için bir risk faktörü olduğuna işaret ederek, “Kanser, kalp ve şeker gibi kronik hastalıkların yarısında depresyon vardır. Depresyon tedavi edilmezse, diğer hastalık ölümcül olabilir. Anne veya babadan birisinde ruh hastalığının olması, çocuğun da psikolojisini olumsuz etkiler. Ruhi problemlerin beyin kimyasından kaynaklandığına ve dolayısıyla ilaç gibi tıbbi yöntemlerle iyileştirilebileceğine inanılmıyor. İnsanlar en çok beyinlerinin dolu olduğundan, yorgunluktan ve unutkanlıktan yakınıyor ama bunun psikiyatrik bir hastalıktan kaynaklandığını bilmiyor. Sadece beyinlerini boşaltıp rahatlamak istiyorlar.” şeklinde konuştu.
|