Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

81 yaşında vefat etti

18 Mayıs’ta geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesinde 172 gündür tedavi altında tutulan eski Başbakan, CHP ve DSP’nin eski genel başkanı Bülent Ecevit, önceki akşam 22:40’ta “dolaşım ve solunum yetmezliği” sonucu vefat etti. GATA’dan yapılan açıklamada, Ecevit’in stabil seyreden solunum ve dolaşım fonksiyonlarının son bir haftadır giderek bozulduğu ve uygulanan tedavilere cevap alınamadığı belirtildi.

İSTANBUL (Yeni Asya) - Yaklaşık 6 aydır tedavi gördüğü Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde (GATA) önceki akşam vefat eden eski başbakanlardan Bülent Ecevit, krizlerle hatırlanacak.

GATA’da 18 Mayıs’tan bu yana tedavi gören eski Başbakan Bülent Ecevit, önceki gece saat 22.40’da hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Ecevit’in solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği açıklandı. Türk siyasi tarihinde önemli bir yer tutan Ecevit, 1957 seçimlerinde, CHP Ankara Milletvekili olarak Meclis’e girdi. 27 Mayıs 1960’da yapılan askeri darbeyi bir ‘halk hareketi’ olarak değerlendiren Ecevit, Milli Birlik Komitesinin isteği üzerine ilk toplantısını 6 Ocak 1961’de yapan Kurucu Meclis’te yer alarak yeni Anayasa’yı hazırladı. Ecevit, 1961 seçimleri sonrası İnönü’nü başkanlığında kurulan 3 koalisyon hükükümetinde de eleştirilere rağmen Çalışma Bakanı oldu. 1966’da toplanan kurultayda İnönü’ye rağmen, 1965 seçimlerinde tam anlamıyla hezimete uğrayan CHP’nin Genel Sekreterliğine seçilen Ecevit, 14 Mayıs 1972’de ise genel başkanlığa getirildi.

14 Ekim 1973 seçimleri sonrasında CHP-MSP koalisyonunda başbakan oldu. 5 Haziran 1977 seçimlerinden birinci parti olarak çıkan CHP’nin 21 Haziran’da kurduğu Meclisten güven oyu alamadı. İkinci MC Hükümeti’nin istifasıyla, başını CHP’nin çektiği CGP, DP ve AP’den kopan bağımsızların oluşturduğu Üçüncü Ecevit hükümeti, 17 Ocak 1978’de Meclis’ten güven oyu aldı. Ancak Ecevit hükümeti döneminde ülke ekonomik bunalım ve giderek tırmanan anarşiyle boğuştu. Tablo her geçen gün daha da kötüleşti, ve hükümet çaresiz kalarak kontrolü kaybetti. Günlük hayatın parçası haline gelen silahlı saldırı ve çatışmalar, Sivas, Çorum ve Kahramanmaraş’ta olduğu gibi toplu katliamlara dönüştü. Korku içindeki halk bir yandan da yokluk, uzun kuyruklar ve zam yükü altında ezildi. Bir yanda hükümetteki bakanlara yönelik yolsuzluk iddiaları, öte yandan ülkenin içinde bulunduğu ekonomik bunalım ve anarşi... TÜSİAD, tarihte ilk kez hükümeti peş peşe gazete ilanlarıyla uyardı. 1 Mayıs’ta İstanbul’da uygulanan sokağa çıkma yasağı ise tepkiler çığ gibi büyüttü. Hükümet içinde istifalar birbirini izlemeye başlayınca 18 aylık iktidarın sonunda Ecevit, 14 Ekim 1979 ara seçimlerinde son seçimlerde yakaladığı yüzde 41.4’lük oy oranından yüzde 29.1’e düşürdü. İki gün sonra 16 Ekim 1979’da Ecevit, istifa etti.

YASAK KILPAYI YIRTTI

12 Eylül 1980’deki darbenin ardından Ecevit, Demirel, Erbakan, Türkeş gibi siyasî rakipleriyle birlikte Hamzakoy’a gönderildi. Yaklaşık bir ay süreyle Hamzakoy’da TSK’nın gözetiminde tutuldu ve siyasi rakipleriyle birlikte siyasetten yasaklandı. 28 Ekim 1983’te, seçimlerden hemen sonra DSP’nin kurulacağını kamuoyuna açıklandı. Ancak DSP’nin kuruluş dilekçesi, 25 bin kurucu adayından 612’sinin imzasıyla 14 Kasım 1985’te İçişleri Bakanlığı’na verildi. 23 Kasım 1985’te toplanan DSP kurucular kurulu, Rahşan Ecevit’i genel başkan seçti. Sandıktaki ilk sınavını, 28 Eylül 1986’da, 10 ilde yapılan milletvekili ara seçimlerinde veren DSP yüzde 10 barajını aşamayarak, yüzde 8.5’a yakın oy oranıyla Meclis dışında kaldı. SODEP-Halkçı Parti birleşmesinden duyulan huzursuzluk sebebiyle 20 milletvekili istifa ederek Halk Partisi’ni kurdu. Ancak Anayasal engellerden ötürü ‘hülle partisi’ olarak kurulan Halk Partisi’nin ömrü sadece 76 saat sürmüştü. 29 Aralık 1986’da Halk Partili milletvekilleri partiyi feshederek DSP’ye katılma kararı aldılar. Beş istifacının da katılımıyla DSP’ye, 25 milletvekiliyle Meclis’in kapıları açıldı.

6 Eylül 1987’de yapılan referandum ile kılpayı siyaset yasağı kalkan (yüzde 50.26, ‘hayır’ oyu kullananların oranı ise yüzde 49.74) Ecevit, 13 Eylül 1987’de toplanan 6. DSP Kurucular Kurulu’nda Ecevit genel başkan seçildi.

Ecevitli DSP, 29 Kasım 1987’deki seçimlerde yüzde 8.5 oy oranıyla yüzde 10 barajının altında kaldı ve Meclis’e giremedi. 20 Ekim 1991 seçimleri ise Ecevit’i ilk kez Zonguldak Milletvekili olarak Meclis’e soktu.

İLK İCRAAT 8 YILLIK KESİNTİSİZ EĞİTİM

30 Haziran 1997’de CHP’nin dışarıdan desteğiyle ANAP-DSP ve DTP hükümeti kurmayı başardı. Ecevit ise 1979’dan bu yana ilk kez hükümette yer alıyordu. ANASOL-D’nin ilk icraatı, muhalefetin ve halkın tepkisine rağmen, kesintisiz 8 yıllık eğitim yasasını Meclis’ten geçirmek oldu.

ANASOL-D hakkında verilen Türbank ihalesi ile ilgili gensorular hükümetin sonunu getirdi. 25 Kasım 1998’de 55. hükümet düşürüldü. Hükümet kurma görevi verilen Ecevit, 11 Ocak 1999’da 56. hükümeti kurdu. Ecevit, 20 yıl sonra Başbakanlık koltuğundaydı. Ecevit, başbakanlık görevini devraldığında, Abdullah Öcalan, Türkiye’nin ABD’yi de yanına alarak yaptığı uluslararası baskı sonucu Kenya’nın Nairobi’deki Yunan Elçiliği’nden alınarak 16 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirildi.

KOALİSYON ARAYIŞLARI

Ecevit 7 Mayıs 1999’da Demirel’den hükümet kurma görevini alarak, 8 Mayıs’ta liderlerle ilk tur görüşmelere başladı ve 22 Mayıs’ta da DSP-MHP-ANAP modeline ‘evet’ denildi. Ecevit’in başbakanlığındaki 57. Hükümet 28 Mayıs’ta Demirel’in onayını aldı.

Ecevit, son başbakanlığı döneminde ise sağlık sorunları ve yaptığı gaflarla çok konuşulan oldu. 5 Temmuz 2001 sabahı Başbakan Bülent Ecevit’in öldüğü haberleri kulaktan kulağa tüm ülkeye yayıldı. Birkaç saat geçmiş ancak Ecevit ortalarda görünmemişti. Borsa’da endeks hızla düştü. Saat 15:00 dolaylarında bir TV kanalının canlı yayınına katıldı, ekonominin gidişiyle ilgili bilgi ve ‘Ben yaşıyorum’ mesajı verdi.

SEZER, ANAYASA KİTAPÇIĞINI FIRLATTI

Bülent Ecevit, 2000 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5+5 formülünün Meclis’te kabul edilmemesi üzerine Köşk için yeni bir isim önerdi: Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer. Ancak ilginçtir Sezer’le ilk ciddi kavgaya da kendisi girdi. 19 Şubat 2001’deki Milli Güvenlik Kurulu’da yaşanan tartışma Türkiye’nin en derin ekonomik krizlerinden birinin patlak vermesine sebep oldu. Sezer’in önüne Anayasa kitapçığını fırlatması üzerine toplantıyı terk eden Ecevit, olanları sıcağı sıcağına kamuoyuna açıkladı. Bu açıklama onbinlerce kişinin işşiz kalmasına, bir çok şirketin kapısına kilit vurulmasına neden olacak bir çöküşün fitilini çekti. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ DEFNEDİLECEK

Tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) önceki gün akşam solunum yetmezliği sonucu vefat eden Eski Başbakan Bülent Ecevit’in Çarşamba günü defnedileceği bildirildi.

“BU HANIMA HADDİNİ BİLDİRİNİZ!”

ANASOL-D hükümetinin aldığı kararla 18 Nisan 1999’da sandığa gidildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinden DSP 21.71 oy oranı ve 136 milletvekili ile birinci parti olarak çıktı. 2 Mayıs 1999 günü FP’nin iki kadın milletvekilinden başörtülü Merve Safa Kavakçı, yemin töreni için Genel Kurul salonuna girdiğinde, DSP’li vekiller, sıraların önüne çıktı, sıra kapaklarına vurarak hep bir ağızdan “dışarı, dışarı” diye bağırmaya başladı. Ecevit, bu sırada kürsüye geldi ve “Türkiye’de hanımların giyim kuşamına, baş örtüsüne özel yaşamlarına hiç kimse karışmıyor. Ancak burası kimsenin özel yaşam mekanı değildir. Burası devletin en yüce kurumudur. Burada görev yapanlar devletin kurallarına, geleneklerine uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz!”

Protestolar üzerine, oturuma ara verildi. Oturum yeniden başladığında Merve Kavakçı salonda yoktu. Kavakçı hakkında daha sonra fezleke hazırlandı, milletvekilliği iptal edildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

07.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  '301’de çözüm bekliyoruz'

  81 yaşında vefat etti

  AB'ye Osmanlı modeli

  AKP: AB’ye girmemiz kesin değil

  Osmanlı Balkanlara hoşgörü getirdi

  Sel sırası Şemdinli’de

  Yeni yağış dalgası

  Tüzmen’den Anadol’a 1 milyon dolarlık dâvâ

  Susurluk cezalarına yeni TCK uyarlaması

  Eğitim bürokrasiye kurban edilmesin

  Deniz Feneri yüzleri güldürdü

  İHH Yardımları Batman’da

  50 yıllık arazi dâvâsı torunlara miras kaldı

  Merkel: Kriz Türkiye’nin çabalarına bağlı

  Yarbay'dan partisine eleştiri

  Alpogan, Polonya’ya gidecek

  ‘Akıl Hastası’ denmesin diye doktora gitmiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004