Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır, 301. madde ve limanlar konusunun patlamaya hazır iki bomba olduğunu söyledi. Türkiye’nin “yapılamaz” denilen birçok şeyi yaptığını, ancak 301. maddeden açılan dâvâların sıkıntıya sebep olduğunu ifade eden Bozkır, ”Yazar-çizerler, düşüncesini rahat konuşamıyor ve yazamıyorsa, ortada bir sorun var demektir” dedi.
Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır, 301. madde ve limanlar konusunun patlamaya hazır iki bomba olduğunu söyledi. Bozkır, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen “Yerel gazetecilerin Brüksel ziyareti” kapsamında, bir grup Türk gazeteciyi kabul ederek açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin “yapılamaz” denilen birçok şeyi yaptığını, ancak 301. maddeden açılan dâvâların sıkıntıya sebep olduğunu ifade eden Bozkır, şunları kaydetti: “Yazar-çizerler, düşüncesini rahat konuşamıyor ve yazamıyorsa, ortada bir sorun var demektir. 100’ün üzerinde insan hakkında dâvâ açılmışsa, bir problem vardır. Türkiye, AB istiyor diye değil, kendi insanı için, demokrasiyi geliştirmek için düzenlemeler yapmalı. O düzeyi yakaladığımızda belki biz AB’ye girmek istemeyeceğiz. Türkiye’de idamdan işkenceye birçok şey değişti. Dolayısıyla fikrini söyleyen insanın devlete karşı isyanı yoksa, suça teşvik yoksa insanlar düşündüğünü söyleyebilmeli. Türkiye’nin bu konuda bir adım atması gerekiyor.”
İLERLEME RAPORU 8 KASIM’DA
AB Komisyonunun Türkiye ilerleme raporunu 8 Kasımda açıklayacağını ifade eden Bozkır, ne olacağının stratejik belgelerde yer alacağını, Türkiye’nin siyasî kriterler konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmeyi sürdürüp sürdürmediğinin, ayrıca Ankara Antlaşması’nın tam olarak uygulanıp uygulanmadığının ele alınacağını belirtti. “8 Kasımda ne olacağını şimdiden söyleyecek durumda değiliz” diyen Bozkır, şöyle devam etti: “301. madde ve limanlar konusu patlamaya hazır iki bomba. İkisi de veya biri patlayabilir. Ya da hiçbiri patlamaz. Dolayısıyla ne olacağını bugünden kestirmek zor. Diplomaside çok kısa görünen zaman bazen uzundur. Bazen de uzun görünen zaman çok kısadır. Benim tecrübelerime göre önümüzde uzun bir zaman var. Türkiye’nin şu aşamada yapması gereken kendi inisiyatifiyle birinci aşamayı bitirmesi.”
“SAVUNMADAN VAZGEÇİLMELİ”
Tarama sürecenin bittiğini, 33 fasılda 66 toplantı düzenlendiğini, 200 güne yakın çalışma yapıldığını bildiren Bozkır, “Başarılı bir süreç oldu. Türkiye, normal şartlarda müzakerelere girse uzun sürmeyeceği görülürdü. Komisyon 33 rapor hazırladı” dedi.
Türkiye’nin kendini daha çok anlatması ve tanıtması için vurucu timlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Büyükelçi Bozkır, şöyle konuştu: “Herkes kendi alanıyla ilgili lobi çalışması yapmalı. Biz hep savunmada kalıyoruz. Bir toplantıya gittiğimizde, hep Türkiye’yi anlatıyoruz. Avrupa’nın beklediği bu değil. Türkiye’den hiç bahsetmeden çevre, enerji ve işsizlik gibi konularda entelektüel fikirler yürütmeliyiz. O zaman çok daha etkili oluyoruz. Daha bir saygı gösteriyorlar.”
Büyükelçi Bozkır, bazı ülkelerin “Türkiye’nin de yer aldığı AB’nin”, bazı ülkelerin de “Türkiye’siz bir AB’nin” maliyet hesaplarını yaptığı yönündeki değerlendirmelerle ilgili soruya ise “2004’teki bir araştırmaya göre Türkiye’nin maliyeti 22 milyar avro olarak hesaplanmıştı. Bu çok artmadı. Kaldı ki Türkiye, son katılan 10 ülkeden kötü değil. Hatta son katılacak 2 ülkeden iyi” cevabını verdi.
|