Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarında kalan çocuklar, huzurevlerindeki yaşlılar ve hastahanelerdeki kimsesiz hastalar bayramı buruk karşılıyor. Kimsesizler, bayram şekerinin lezzetini paylaşmak için onları ziyaret edecek aileleri bekliyorlar. Gönüllü koruyucu aile uygulamasıyla yurtta barınan çocuklar, bayramı sıcak aile ortamında geçirebiliyor.
SHÇEK yetkilerinden alınan bilgiye göre, koruyucu aile uygulamasıyla kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocukların toplumla bütünleşmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, çeşitli sebeplerle öz ailesi yanında bakılamayan çocuklar, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştiriliyor.
Tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen koruyucu ailelik uygulaması, sağladığı aile ortamıyla çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR
Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü öz anne, baba ya da vasi dışındaki, Türk vatandaşı, Türkiye’de sürekli ikamet eden okur-yazar kişiler, koruyucu aile olabiliyor. Koruyucu aile olmak isteyenler, SHÇEK il müdürlüklerine başvuruyor. Eşlerin birlikte başvuru yapmaları gerekiyor. Koruyucu aile olmak isteyen kişi bekâr ise yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması dikkate alınıyor.
Koruyucu ailelere ve çocuğa sağlanan imkânlar
Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için bakım ücreti ödeniyor. Engelli çocuklar için yapılacak ödemeler 2 katına kadar arttırılıyor. Her öğretim yılı başında eğitim, Şubat ve Ağustos aylarında ise giyim masraflarının karşılanması için bakım ücreti 2 kat arttırılarak ödeniyor. Çocuklar, hastalandıklarında koruyucu ailesi tarafından hiçbir sevke tabi olmadan doğrudan sağlık karneleri ile devlet veya üniversite hastanesi, sağlık ocağı, hükümet tabipliklerine, ayaktan veya gerekiyorsa yatarak muayene, tedavi için götürülebiliyor. Muayene ve tedavi bedeli SHÇEK tarafından karşılanıyor.
Ayrıca çocukların okul servis aracı, meslek edinme kursu bedelleri ödeniyor. Okula giden veya bu yaştaki çocuklara her ay harçlık veriliyor. Bu hizmetlerden talepte bulundukları takdirde gönüllü statüdeki koruyucu aileler de yararlanıyor.
|