Tarihî Diyarbakır surlarının çekirdek kısmını oluşturan İçkale’deki yapıların turizme kazandırılması için geçen yıl uygulamaya konulan ‘’İçkale Kültür ve Turizm Merkezi’’ projesi, ilk meyvesini verdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, şehrin zengin tarihî ve kültürel dokusunu koruma altına almak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla 4 yılda hazırlanan ‘’İçkale Kültür ve Turizm Merkezi’’ projesinin, Türkiye’nin kültürel anlamda en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi.
İçkale’nin şehrin kuruluş noktası olduğunu ve tarih boyunca da yönetim merkezi olarak kullanıldığını hatırlatan Göksu, Diyarbakır’ın tarihî dokusunu bir arada bulunduran çok önemli bir mekân olduğunu kaydetti.
Göksu, İçkale’nin 2000 yılında mimarî ve teknik projelerinin çıkarıldığını, koruma kurulu kararının alınmasının ardından 2005 yılında da uygulamaya konulduğunu ifade ederek, ‘’Burası için 20 trilyon liralık bir bütçe gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2006 yılı da dahil olmak üzere 4 trilyon liralık ödenek geldi. Bunun 2,5 milyon YTL’lik bölümü kullanıldı ve halen kullanılmaya devam ediyor’’ dedi.
Bir yıllık sürede yapıların hafriyat çalışmaları ile arkeolojik kazılarının yapıldığını anlatan Göksu, şunları söyledi:
‘’Meryem-i Zal Kilisesi’nin müştemilatı olarak kullanılan yapının restorasyonu tamamlandı. Burasını Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası olarak kullanacağız. Taşınma işlemi 1-2 güne kadar tamamlanmış olacak. Öte yandan daha önce hazırlanan projeler yeni buluntularla yeniden güncelleniyor.’’
|