Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, şiddetin, sertliğin, kızgınlığın, saldırganlığın, sosyo-ekonomik boyutlarının ortaya konulması ve çözümlerinin üretilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Ulusoy, yaptığı açıklamada, silahın kendini koruma aracı olduğunu vurgulayarak, düğünlerde, boş arazilerde, maç sonlarında silahla ateş edilmesini anlamadığını söyledi.
Silah taşımanın bir tatmin, güç gösterisi haline gelmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Ulusoy, ‘’Beline silah takan gençler, ikide bir gömleklerini yukarı çekip silahlarını gösteriyor. Bu ciddi bir tehlike. Yanlış bir özenti, ya da moda. İnsanları öldüren değil, yaşatan nesneler bulundurmalıyız, icat etmeliyiz’’ dedi.
Ailelerin, çocuklarının silah kullanma imkanını mümkün olduğunca ortadan kaldırması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ulusoy, şöyle devam etti:’’Uzun vadede şiddetin, sertliğin, kızgınlığın, saldırganlığın sosyo-ekonomik boyutları ortaya konulmalı ve çözümler üretilmelidir. Trabzon Valiliği üniversitelere böyle bir proje teklifiyle gelebilir. Trabzon’daki suç olaylarının sosyo-ekonomik analizi konusunda ciddi bir akademik çalışma yaptırabilir.’’
Şiddet ve silah konusunda mutlaka caydırıcı cezaların olması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Ulusoy, şunları kaydetti: ‘’Cezalar öncelikle vicdanlara hükmedecek. Bu toplumsal cinnetin, sertliğin, çatışmanın nedenlerini aramalıyız. Her geçen gün artan toplumsal cinnete, gençler arasındaki husumete neşter vurmak, ülkenin geleceğini devralacak gençliğe sahip çıkmak gerekiyor.’’
|