AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ‘’Reformlar uygulamada ne kadar ileri götürülürse müzakere süreci de o kadar hızlı olur’’ dedi. TBMM’de AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve diğer üyelerle bir araya gelen Rehn, görüşmenin başında yaptığı açıklamada, görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AB Komisyonu olarak halen İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Rehn, bu belgelerin, Aralık’ta yapılacak olan AB Konseyi toplantısında alınacak kararlarda etkili olacağını belirtti.
Rehn, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere siyasi reformların çeşitli alanlarda sürdürülmesinin, Türkiye’nin müzakere süreci için önemine dikkati çekerek, ‘’Reformlar uygulamada ne kadar ileri götürülürse müzakere süreci de o kadar hızlı olur’’ dedi.
Olli Rehn, Türkiye’nin bazı iç ve dış etkenler nedeniyle reform sürecini sürdürmekte karşılaştığı zorluklar ile hassasiyetlerin farkında ve bilincinde olduklarını vurgulayarak, bununla birlikte Türkiye’ye tam destekleri olduğunu bildirdi. 9. Reform Paketi’nin, İlerleme Raporu’nun yayımlanmasından önce geçmesini umduğunu kaydeden Rehn, kendileri için önemli olan bir başka konunun, bu paketin içinde yer almayan ifade özgürlüğü olduğunu belirtti. Rehn, bu alanda yapılması gerekenlere ilişkin bazı ciddi kanaatleri bulunduğunu kaydederek, ifade özgürlüğü konusunda ilerleme görmek istediklerini bildirdi. Rehn, ifade özgürlüğü ve diğer konuları ele alacakları görüşmenin bundan sonraki bölümünün basına kapalı yapılmasını isteyerek, ‘’parlamenter demokrasi adına basın özgürlüğünün bu kez kısıtlanabileceği’’ esprisi yaptı. 301. maddenin değiştirilmesi veya yasadan çıkarılması gerektiğini ifade eden Rehn, bu alanda yapılacak düzenlemelerin, ifade özgürlüğü açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de bununla ilgili yaklaşık 70 dava açıldığını hatırlatan Rehn, ‘’Bu davalar olumlu sonuçlansa bile, hiç açılmamalı’’ dedi. AB Uyum Komisyonu Başkanı, AKP Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da Türkiye’nin müzakere sürecinde olduğunu, Müzakere Çerçeve Belgesi’ndeki bazı konuların, Türkiye’den hemen beklenilmemesi gerektiğini kaydetti.
|