Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Türkçe ezan TSK’yı yıpratmıyor mu?

Bayrağı rektörlerden kuvvet komutanları devraldı, askerî okulların açılışlarında laiklikten irticaya, Avrupa Birliği’nden bölücü teröre değin uzanan geniş alanda peş peşe görüşlerini dile getiriyorlar, her konuşma da kamuoyunda yankı buluyor.

Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu konuştu, devrim-karşı devrim derken konuyu Türkçe ezana getirdi ve ‘Türkçe ezan çok partili siyasal sisteme geçildikten sonra karşı devrimcilere verilen bir ödün olarak ortadan kaldırıldı.’ dedi.

Bu sözleri görmezden gelmek ve yadırgamamak elde değil. Ramazan’ın manevi ikliminin yaşandığı bir ortamda ezan konusunun şu şekilde gündeme gelmesi çok anlamsız ve yersiz... Artık çok gerilerde kalmış bir tartışma bu. 3 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı Yaşar Nuri Öztürk kıyısından köşesinden bu konuya girecek oldu, başta Deniz Baykal olmak üzere CHP yönetiminin sert tepkisiyle karşılaştı. Bazı marjinal gruplar dışında siyasette, toplumda, devlette hiç karşılığı yok…

Doğru, ezan, başbakanlığını Adnan Menderes’in yaptığı Demokrat Parti iktidarının ilk icraatlarından… Düzenleme, durduk yerde devrim aşınsın diye yapılmadı, toplumdan gelen yoğun talep üzerine gerçekleşti. Türkçe ezana çok küçük bir azınlık taraftı, toplumun geneli benimsemedi. Tıpkı bir zamanlar zorunlu olan şapka gibi Türkçe ezan da tarihin arşivine kaldırıldı. Doğrusu da buydu. Kaldı ki Demokrat Parti’nin getirdiği düzenleme öyle zannedildiği gibi Türkçe ezanı yasaklayan, ezanın her yerde Arapça okunmasını zorunlu kılan muhteva taşımıyor. Değişiklikle sadece Arapça ezan yasağı kaldırıldı, ‘kısıtlama yok, isteyen istediği dilde ezan okuyabilir’ dedi. Ezanın Türkçe okunmasına da imkan tanıdı, Arapçaya da… Serbest dönemde 18 yıllık denemeye rağmen Türkçe ezan okuyana rastlanmadı.

(...)

Hal böyleyken bir komutanın Türkçe ezan konusunu gündeme getirmesinin kime ne yararı var? Askerlerin son açıklamalarında sürekli ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratma’ çabası içinde olanlardan söz ediliyor. Manevi duyarlılığın zirveye çıktığı oruç ayında bir kuvvet komutanı tarafından Türkçe ezanın dile dolanmasının acaba temsil ettiği kurumu yıpratan etkisi yok mu? Derinlemesine araştırma yapmaksızın sokağa kulak kabartıvermek yeterli bu sorunun cevabını öğrenmek için.

Maalesef yine irtica ve laiklik yanlış noktalarda tartışılıyor. Toplumun doğruları, kutsalları irtica kapsamında yorumlanıyor ve sanki bu değerlerlerin çatışması için tam karşısına getirilip laiklik ilkesi oturtuluveriyor. Ezan gibi kutsallar asla laiklik ilkesiyle çatışmaz, aksine birbirini tamamlar. Tabii belli kalıplar içine alınmadığı ve dar, katı anlayışlarla yorumlanmadığı sürece. Bu toplumun laiklikle de problemi yok, Müslümanlıkla da… Türkiye, bölgede altın sentezi gerçekleştirmiş ülkelerin başında geliyor. Sık sık irtica üzerinden bazı değerlere dokundurmak ve laikliği bir karşı cephe gibi tartışma konusu yapmanın bu ülkeye zararı var… Devlet millet bütünlüğünün tesisi için uğraşan askerlerin daha dikkatli davranması gerekir.

Zaman, 1.10.2006

Mustafa ÜNAL

02.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkçe ezan TSK’yı yıpratmıyor mu?

  Demokrasi ve asker

  Dış itibar mı, iç iktidar mı?

  Millî Mücadele’de tarikatlar

  Cezayı CHP ödeyecekmiş...

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004