Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), carî açığın kritik sınırda olması sebebiyle gelecekteki siyasî, ekonomik ve sosyal risklere karşı, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere herkesin, riski artırıcı girişimlerden kaçınması gerektiğini bildirdi.
BUSİAD’ın Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üç aylık değerlendirme raporunda, Mayıs ve Haziran aylarında finansal piyasalarda yaşanan ve Türkiye dahil bütün gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyen dalgalanmaların ardından, beklentilerde tekrar bir iyileşme görüldüğü belirtildi. Buna rağmen, ithalatın ihracattan daha hızlı artması yüzünden dış ticaret açığının giderek büyümesinin, carî açığın yüksek seyretmesine yol açtığına dikkat çekilen raporda, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60 civarında olduğu belirtildi.
Bu oranın çok kritik bir noktayı oluşturduğu vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: ‘’Bu nedenle hükümetin söz konusu oranı yükseltecek orta ve uzun vadeli tedbirleri alıp, yürürlüğe koyması gerekmektedir. Kısa vadede ithalatın frenlenmesi ve ihracatın artırılması mümkün değildir. Çünkü, ithalat rakamları, ithal mallarının önemli bir kısmının ara malı ve sermaye malı olduğunu göstermektedir. Öte yandan, ihraç ürün çeşitlendirmesi yapmadan ihracatı da attırmak mümkün görünmemektedir. Carî açığın kritik sınırda olması nedeniyle gelecekteki siyasî, ekonomik ve sosyal risklere karşı, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere herkesin riski artırıcı girişimlerden kaçınması gerekmektedir.’’
Hükümetin AB süreciyle ilgili yasal düzenlemeleri zaman geçirmeden yapması da istenen raporda, AB süreci, Kıbrıs sorunu, Ortadoğu’daki gerilim ve petrol fiyatlarının artması gibi dış kaynaklı risklerin yanı sıra cari açık, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin iç riskleri oluşturduğu kaydedildi.
|