Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, geçen hafta ABD Başkanı George W. Bush’un kendisine “Terör ve PKK’yla mücadele edeceğiz, bundan emin olabilirsiniz” dediğini söyledi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Türkiye’nin AB’ye girmemesi durumunda bunun yansımalarının yalnızca Türkiye ve AB ile sınırlı kalmayacağını vurguladı. Gül, New York’taki temasları çerçevesinde Dış Politika Derneğince düzenlenen bir toplantıda konuşma yaptı. Konuşmasının ardından çeşitli konularda soruları cevaplayan Gül, Türkiye’nin AB’ye üye olamaması durumunda ne olacağının sorulması üzerine, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda rahat olduğunu söyledi. Bugünün Türkiyesi ile yarının Türkiyesinin (yani AB ile müzakereleri tamamlamış olan Türkiye’nin) birbirinden farklı olacağını vurgulayan Gül, üyelik müzakerelerin zaman alacağına işaret etti. Bugünün Türkiyesinin dört yıl önceki Türkiye’den bile farklı olduğunu belirten Gül, şu an Türkiye’nin Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olma yolunda olduğunu, yüzde 40’lık kümülatif büyüme oranına ve dinamik bir nüfusa sahip bir ülke olarak, Avrupa’nın enerji terminali olduğuna dikkati çekti. Gül, üyelik müzakerelerinin sonunda belki de Türkiye’nin Norveç örneğinde olduğu gibi AB’ye üye olmak istemeyeceğini söyledi. Türkiye’de yapılan reformlardan sözeden Gül, Türkiye’nin demokrasisini, ekonomisini geliştirdiğini ve bunların AB üyeliği uğruna yapılmadığını, temelde Türk insanı için yapıldığını ve Türk halkının buna layık olduğunu vurguladı. Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili olarak Avrupa’da yapılan tartışmaların izlendiğini söyleyen Gül, bu tartışmaların çoğunun Avrupa’daki iç siyasetten ve oradaki partilerin kendi iç siyasetlerinden kaynaklandığını belirtti. Gül, Türkiye’ye karşı haksız bir eleştiri yapıldığında, Avrupalı yazarların, akademik çevrelerin Türkiye’den önce bu tutuma cevap vermesinin ise çok önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin kendi halkına karşı ve AB üyeliğiyle ilgili kendi sorumluluklarıyla meşgul olduğunu kaydeden Gül, Türkiye ile ilgili yanlış algılamaların değişeceğine inandığını söyledi.
“REFORM SÜRECİ DEVAM EDECEK”
Yine aynı konuyla ilgili bir soru üzerine, Gül, reform sürecinin AB’yi memnun etmekten çok öncelikle Türk halkına karşı hükümetin yerine getirdiği bir sorumluluk olduğunu tekrarladı. Gül, müzakerelerin sonucu ne olursa olsun reform sürecinin devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin dünyadaki demokrasi anlayışıyla ve ekonomiyle bütünleşmiş olduğuna işaret eden Gül, bu yoldan geriye dönüşünün mümkün olmadığını vurguladı. ABD’de ve Avrupa’da Türkiye’yle ilgili yazılan bazı makalelere değinen Gül, bu makaleleri yazanların Türkiye’de ne olup bittiğini bilmediklerini söyledi. 70 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de, her ülkede olduğu bazı marjinal gruplarının bulunduğunu belirten Gül, Türkiye’de dindar insanların da Türkiye’nin yolundan geri dönmemesini istediklerini kaydetti. Gül, Türkiye’nin AB’ye girmemesi durumunda Avrupa’nın ve dünyanın kaybedeceğini ve aynı zamanda Müslüman dünyanın da ‘’Türkiye ne yaparsa yapsın Müslüman bir ülke olarak orada istenmediğini’’ düşüneceğini söyledi. Gül, Türkiye’nin AB’ye girmemesi durumunda bunun yansımalarının yalnızca Türkiye ve AB ile sınırlı kalmayacağını vurguladı.
“BUSH PKK İÇİN SÖZ VERDİ”
Konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Gül, 'bir soruf üzerine geçen hafta BM'nin 61. Genel Kurul genel görüşmelerinin açılışı sebebiyle ABD Başkanı Başkan George W. Bush'un heyet başkanlarına verdiği resepsiyonda karşılaştıklarını, o kalabalığın içinde kısa bir süre konuştuklarını ve Başkan Bush'un kendisine ''terörizm ve PKK ile mücadele edeceğiz, bundan emin olabilirsiniz'' dediğini söyledi. Abdullah Gül, ABD Başkanı Bush'un kalabalık bir toplantıda, kendisini görüp bunları söylemeye öncelik vermesinin önemli olduğunu vurguladı. Gül ''Bu konuda yeni bir fırsat olduğuna inanıyorum, bu sorunun üstesinden gelmeyi başaracağız'' dedi.
|