Yazar Elif Şafak’ın, Türklüğe hakaret etme suçundan TCK’nın 301’inci maddesi uyarınca açılan dâvâda beraat etmesi İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu. Daily Telegraph, “Türk yazar ifade özgürlüğü dâvâsını kazandı” başlıklı haberinde, “Avrupa Komisyonu, yaklaşık 40 aydına dâvâ açılmasına yol açan TCK’nın 301’inci maddesi feshedildiği zaman tatmin olacağını bildirdi” ifadelerine yer verdi. 301. maddeden dâvâ açılanlar arasında Yeni Asya yazarları da bulunuyor.
İngiliz basınında dün, Elif Şafak’ın beraatı ve 301’inci maddeye ilişkin yorumlar ağırlıklı olarak öne çıktı. Yazar Elif Şafak’ın, Türklüğe hakaret etme suçundan Türk Ceza Yasası’nın 301’inci maddesi uyarınca açılan davada beraat etmesi, hemen hemen tüm İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu. Daily Telegraph: “Türk yazar ifade özgürlüğü davasını kazandı” diyerek duyurduğu habere göre Avrupa Komisyonu ise beraat kararına rağmen, ancak, yaklaşık 40 aydına dava açılmasına yol açan TCK’nın 301’inci maddesi feshedildiği zaman tatmin olacaklarını bildirdi.
Financial Times: başyazılarından birinde, Türk Ceza Yasası’nı tartışarak “İfade özgürlüğüne bağlılık, 301’inci maddenin yürürlükten kaldırılmasını gerektirir” dedi. Aynı gazete “Bu bağnazlığı körükleyen, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkan, bir grup aşırı milliyetçi avukat” diye de ekledi. Times gazetesinin dış haber editörü Bronwen Maddox da Elif Şafak’ın beraat kararını duyurduktan sonra “Asıl mesele, yani 301’inci madde konusu hala çözülmedi” dedi. Yazar şu ifadelere yer verdi: “Türkiye bu konudaki uyarıların tümünü, AB’den gelenleri bile elinin tersiyle itiyor. Bu konuda epey dava var. Türkiye’yle AB ilişkilerinin gerginleştiği son iki aylık dönemde, bu davalar, “Müslüman bir ülkenin asla Avrupa Birliği’ne üye olmaması gerektiğini’ söyleyenlere yaradı.”
|