AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB’nin Türkiye’den 9. reform paketini kabul etmesini beklediğini söyledi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, New York’taki temasları çerçevesinde dün Olli Rehn ile görüştü. Rehn, gazetecilerin sorusu üzerine, toplantıyla ilgili kısa bir açıklama yaptı.
Rehn ‘’Sayın Abdullah Gül ile çok dostça ve özlü görüşmelerde bulunduk, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri ve özellikle de Türkiye’deki reform sürecini konuştuk’’ dedi.
Rehn, Gül’ü, Türkiye’nin, 9. reform paketini kabul etmesi konusunda cesaretlendirdiklerini ve böylece Türkiye’deki reform sürecinin yeni bir ivme kazanacağını düşündüklerini söyledi. Rehn görüşmede ayrıca, Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini belirterek, bu bağlamda Türkiye-AB ilişkilerinde bir tren kazasını önlemenin en iyi yollarını konuştuklarını bildirdi. Rehn, görüşmede bu konuda Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gereğini vurguladığını kaydetti.
‘’İlişkilerde bir tren kazasının olması olası mı?’’’ sorusu üzerine Rehn, ‘’Umarım olmaz ve olmayacağına inanıyorum’’ diye konuştu.
Rehn, aklın üstün gelmesi gerektiğini belirterek, Türkiye-AB ilişkilerine olumsuz yansımaları olacak herhangi bir duruma girmenin anlamı olmadığını anlattı. Rehn, bu bağlamda tüm tarafların kendi üstlerine düşeni yapmaları gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin de Ankara Protokolü çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesi ve reform sürecini hızla kaldığı yerden sürdürmesi gerektiğine dikkati çekti.
Rehn, Türkiye’de reform sürecinin yavaşladığına inanıp inanmadığını soran bir gazeteciye, ‘’İlerleme raporunu 8 Kasım’da sunacağız ve raporumuzda sizlere Türkiye’deki reform sürecinin ayrıntılı ve analitik bir resmini vereceğiz’’ diye konuştu.
Rehn, şu anda Türkiye’deki durumu analiz ettiklerini belirterek, TBMM’nin de hala 9. reform paketini onaylama şansının bulunduğunu ve bunun da değerlendirmelerinde önemli bir yer tutacağını vurguladı.
Rehn, sözkonusu pakette ifade özgürlüğü ve dini cemaatlerin haklarının korunmasının özel önem taşıdığını sözlerine ekledi.
“Irak’ın istikrarı hepimiz için önemli”
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’na katıldı. BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan Abdullah Gül, Irak’ın istikrar ve barışının sadece Irak için değil herkes için önemli olduğunu söyledi.
Toplantıya Abdullah Gül’ün yanı sıra Bahreyn, Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Mısır, İran ve Ürdün dışişleri bakanları ile İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Birleşmiş Milletler’nde yetkililer katıldı.
Toplantının çıkışında Irak Dışişleri Bakanı ile bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Gül, Irak’a komşu ülkeler girişiminin savaştan önce başladığını ve ancak bunun savaştan sonra da sürdürüldüğünü belirtti. Gül, Irak halkı ve hükümeti ile birlikte çalıştıklarını ve bu desteği göstermek için burada olduklarını söyledi. Gül, “Iraklılar bizim ortağımız, komşumuz ve hepimiz akrabayız. Irak’ın istikrar ve barışı sadece Irak için değil hepimiz için önemli.
|