Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin IMF’deki kotasının artırılmasının, ekonomik performansın teyit edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Babacan, Türkiye’nin IMF’deki oy gücünün yüzde 23 arttığını belirterek, Türkiye’nin bunu 184 ülke içinden sıyrılarak gerçekleştirdiğini kaydetti. Bu artışın yeterli olmadığının altını çizen Babacan, bundan sonra iki yıllık süreçte, kota değişikliğiyle formülün yenileneceği sürecin ardından, Türkiye’nin kotasının daha da artabileceğini ifade etti.
Bu toplantılarda, 2009 yılındaki toplantılarda İstanbul’un ev sahipliğinin de onaylandığını belirten Babacan, bu başarının sağlanması için Dubai’deki toplantının hemen ardından, IMF ve Dünya Bankası başkanlarıyla görüşerek kulis yaptıklarını kaydetti.
Yoğun bir kulis çalışmasının sonuç verdiğini, bu süreçte ayrıca IMF ve Dünya Bankası yönetiminin de Türkiye’yi desteklediklerini ifade eden Babacan, ‘’bu destek, Türkiye’nin ekonomik performansının taçlandırılmasıdır’’ dedi. İstanbul’daki toplantının çok önemli olduğunun altını çizerek, bu toplantıya binlerce katılımcı ve dünya ekonomisinde söz sahibi yetkililerin katılacağını belirten Babacan, IMF-Dünya Bankası’nın İstanbul’daki toplantısının, İstanbul’un finans merkezi olması vizyonlarının önemli bir parçası olacağını kaydetti.
Babacan, IMF Başkanı Rodrigo de Rato ile görüşmesi konusunda ise Türkiye’nin, büyüme, enflasyon, borç stoğunun azaltılması ve reformlar konusunda çok başarılı olduğunu ve bu konularda örnek gösterildiğini kaydederek, ‘’Rato ile bu olumlu gelişmeleri, ilerideki yapısal reformları değerlendirdik. Rato, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri olumlu bulduğunu ifade etti’’ dedi. Babacan, IMF heyetinin yeni 5. gözden geçirme için ne zaman geleceğine ilişkin soruya, gözden geçirme konularını burada ele almadıklarını belirterek, ‘’Ekim’in ilk yarısında gözden geçirmenin başlaması bekleniyor. Ramazan Bayramı’ndan önce bitirmeye çalışırız’’ dedi.
|