Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Antonio Ocampo, Türkiye’nin son yıllarda, ekonomide önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Ocampo, Türkiye ekonomisindeki en büyük riskin yüksek carî işlemler açığı olduğunu vurguladı.
Uluslararası Ekonomi Konferansı nedeniyle Ankara’ya gelen BM’nin Ekonomik ve Sosyal İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ocampo, soruları cevapladı. Bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 7,5 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, yükselen piyasalardaki ortalamaların üstünde bir büyüme performansı yakaladığını belirten Ocampo, büyümenin, ekonomik canlılığın bir göstergesi olduğunu belirtti.
Carî açık takip edilmeli
Türkiye ekonomisindeki en büyük riskin ise yüksek cari işlemler açığı olduğunu belirten Ocampo, istikrarsızlık oluşturabilecek bu açığın yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Likiditenin yeterli olduğu dönemlerde finanse edilebilen cari açığın, likiditenin azaldığı dönemlerde döviz kuru sistemini de bozduğunu anlatan Ocampo, Türkiye’nin de Cari İşlemler Açığını, sürdürülebilir bir düzeye çekmesi gerektiğini vurguladı.
Kısa vadeli yabancı sermayeye sınırlama getirin
“Sıcak Para” olarak da isimlendirilen kısa vadeli yabancı sermaye hareketlerinin, Türkiye gibi Yükselen Piyasalara ilgi gösterdiğini belirten Ocampo, bu türden yabancı sermayenin girdiği ülkelerden çabuk çıkması halinde istikrarsızlıklar oluşturduğuna dikkati çekti. Kısa vadeli yabancı sermayenin, ekonomik büyümeye ve istihdama katkıda bulunmadığını anlatan Ocampo, bu türden yabancı sermayenin istikrarsızlık oluşturmasını önlemek için, bazı sınırlamalara gidilebileceğini vurguladı. Ocampo, Türkiye’nin, kısa vadeli yabancı sermaye yerine, kalıcı doğrudan yabancı sermaye çekmesi için gayret göstermesini tavsiye ederken, bu türden kalıcı sermayenin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına da katkıda bulunacağını ifade etti.
|