Ülke genelinde verimli tarım arazilerinin, sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi sebeblerle her geçen yıl daraldığı, son yarım asırlık süreçte yaklaşık 18 milyon dekar arazinin bu şekilde kaybedildiği bildirildi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ülkenin en önemli tabiî kaynağı olan verimli toprakların, yanlış kullanım sonucu her geçen yıl betonlaştığını söyledi.
1 CM TOPRAK İÇİN 400 YIL GEREKİYOR
Bir santimetre toprağın oluşumu için ortalama 400 yıllık süreye ihtiyaç bulunduğunu, tarım yapılabilmesi için toprak derinliğinin en az 60 santimetre olması gerektiğini belirten Barut, en uygun şartlardaki tarım toprağının da 20 bin yılda oluştuğunu ifade etti. Barut, verilerin, toprak rezervinin önemini ortaya koyduğunu belirterek, “Sanayileşme, hızla gelişen şehirlerdeki konut ihtiyacının giderilmesi başta olmak üzere yeni karayollarının açılması ve farklı işletmelerin faaliyete geçmesi gibi nedenler, verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımında önemli rol oynuyor” dedi.
CEZA PRATİKTE UYGULANMIYOR
Son yarım asırlık süreçte, yaklaşık 18 milyon dekar verimli tarım arazisinin kaybedildiğini ifade eden Barut, “Maalesef, birinci sınıf tarım toprakları bile tarım dışı maksatla kullanacaklara her türlü kolaylıklar sağlanmaktadır. İzin verilmeme ve ceza uygulaması pratikte bulunmamaktadır. Ülkemizin en değerli doğal varlıklarından ormanların yanarak yok olması gibi, birinci sınıf tarım topraklarının insan eliyle amaç dışı kullanıma açılması katliâmdır” şeklinde konuştu.
|