Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon fren tutmuyor

Enflasyon toplumun değişik kesimlerince kullandıkları mal gruplarına göre farklı şekillerde hissediliyor. Son 3,5 yılda deyim yerindeyse, doktorlar ile ev sahipleri ‘’enflasyonu umursamadı’’.

Nitekim, 2003 yılı başından bu yana gerçekleşen enflasyon toplamda yüzde 47,5 olarak gerçekleşirken, uzman doktor muayene ücreti yüzde 101,2, kiralar yüzde 89,2 oranında arttı.

Bu dönemde, en fazla fiyat artışı görülen alanlardan biri de petrol fiyatlarındaki artışın da etkisi ile ulaşıma ait giderler olurken, bu alanda en yüksek artış yüzde 124,2 ile otoban geçiş ücretinde yaşandı.

Araç bakım ücretlerinin de vatandaşa enflasyonun üzerinde yük geldiği görülüyor. Nitekim burada yeni araçların belirli sürelerde servise gitmelerinin de sonucu olarak, araç tamiri için ayrılan rakam yüzde 92,1 oranında artış gösterdi. Akaryakıt fiyatları ile, dolmuş, otobüs ve metro gibi toplu taşım ücretlerinde enflasyonun üzerinde fiyat artışı yaşandı.

Bu arada, 11,7 milyon motorlu aracın bulunduğu Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde yaşanan park sorunu ile birlikte otopark ihtiyacının artması vatandaşın bunun yaptığı harcamaları da artırıyor. Nitekim bu dönemde otopark ücreti artışı yüzde 90,4’ü buldu.

Yapılan hesaplamalara göre, vatandaşın en fazla kullandığı maddelerin yer aldığı mutfak grubunda fiyat artışlarının, genelde enflasyona paralel bir seyir izlediği gözleniyor. Nitekim, 3,5 yıllık dönemde zeytinyağı, zeytin, balık, nohut, kurufasulye fiyatlarındaki artış enflasyonun üzerine çıktı. Buna karşılık, peynir, pirinç, tereyağı, tavuk, yoğurt ve margarin gibi ürünlerde fiyat artışları enflasyonun gerisinde kaldı.

Eve ilişkin yapılan harcamalarda ise kira ve tüp ücreti 3,5 yıllık dönemde enflasyonun üzerine çıktı. Buna karşılık, telefon ücreti, elektrik ve su faturası ile yakacağa ilişkin harcamalardaki artışlar enflasyonun gerisinde kaldı.

Son 3,5 yılda yüzde 47,5’lik enflasyona karşın, beyaz eşya ve teknoloji ürünlerindeki fiyatlarında fiyatlarda gerileme görüldü. Nitekim vatandaş, 2003 yılına göre bugün TV’ye yüzde 43, bulaşık makinasına yüzde 14,2, buzdolabına da yüzde 13,7 daha ucuza sahip olabiliyor.

Teknolojinin hızla gelişmesi bilgisayar fiyatlarını da ucuzlattı ve şu anda vatandaş 3,5 yıl öncesine göre masaüstü bir bilgisayara yüzde 12 daha ucuza alabiliyor.

UZMAN DOKTOR MUAYENESİ EL YAKTI

2003 yılından buyana, sağlık harcamaları içinde tahlil ücreti ve lens gibi bazı kalemlerde fiyatlarda yaşanan gerilemeye karşın, uzman doktor muayenesi ve diş çekim ücretindeki artış enflasyonu katladı. Bu dönemde devlet hastahanesindeki ameliyat ve normal doğum ücretleri de enflasyonun üzerinde artış gösterirken, özel lise, kitap, dersane ve kreş ücretlerindeki artış da enflasyonun üzerine çıktı.

/ ANKARA

30.08.2006


 

TİGEM özel sektörle ortaklık kuracak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Bala Tarım İşletmesi’nde Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı doğrultusunda, özel sektör tarım yatırımcıları ile ortaklık kuracak.

TİGEM’in konuya ilişkin duyurusu, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Duyuruya göre iştirakte bulunulacak şirket türü anonim şirket olarak belirlendi.

TİGEM’in iştirakte bulunma oranı yüzde 15’den aşağı, yüzde 25’den yukarı olmayacak. Şirket, tarımsal üretim ve verimliliği artırmak üzere TİGEM’in amaç ve faaliyet konularında üretim yapacak. Ayrıca üretimin gerektirdiği işleme tesisleri kuracak ve pazarlama faaliyetlerinde bulunacak. Çiftlik turizmi gibi doğrudan kuruluş amacı dışındaki faaliyetlerden kaçınacak ve ilgili üretim konularında monopolleşmeye meydan vermeyecek.

TİGEM’e ait tesisler ve varlıklar, ayni sermaye olarak konulmaksızın, iştirak edilmek suretiyle kurulacak şirkete kiralanacak ve elde edilecek kira bedeli TİGEM’e sermaye katkısı olarak kabul edilecek.

Söz konusu işte toplam kira süresi 30 yıl olarak belirlendi.

Kurulacak iştirakin onayı için ayrıca YPK’ya müracaat edilecek.

Yatırımcılar, ilgilendikleri işletmenin özelliklerini belirten dosyaları bedeli mukabili, TİGEM’den temin edebilecekler.

Dosya içinde yer alan şirket ana sözleşmesi ve kira sözleşmesinin muhtevası ve maddeleri üzerinde yasal zorunluluk olmadıkça değişiklik yapılamayacak. Teklif sahipleri bu durumu kabul etmiş sayılacaklar.

Dosya almayan yatırımcılar işletmede inceleme yapamayacaklar.

Hazırlayacakları projeler ile sundukları teklifler değerlendirmeye alınamayacak.

/ ANKARA

30.08.2006


 

Vergi ve kimliğe tek numara geliyor

1 Kasım’dan itibaren, belgelerdeki vergi kimlik numarası satırına, 11 haneli TC kimlik numarası yazılacak. İşlemlerde de, vergi numarası yerine TC kimlik numarası ibraz edilecek.

TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak. Maliye Bakanlığı’nın Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği’ne göre, 1 Temmuzdan itibaren Vergi Dairelerinde TC kimlik numarasına dönüştürülen vergi numaraları, 1 Kasımda gerçek kişiler tarafından bu şekilde kullanılmaya başlanacak.

TC tabiyetinde bulunan gerçek kişiler, söz konusu tarihten itibaren, belgelerdeki vergi kimlik numarası satırına, 11 haneli TC kimlik numarasını yazacak. İşlemlerde de, vergi numarası yerine TC kimlik numarası ibraz edilecek.

Tebliğ uyarınca, 1 Kasım 2006 tarihine kadar, vergi kimlik numarasına ilişkin eski düzenlemeler geçerli olacak. Bu sebeple, söz konusu tarihe kadar, işlemlerde vergi numarası aranmaya devam edilecek. Temin edilebilmesi durumunda da, isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak, TC kimlik numarası da kullanılabilecek.

Bu arada, geçiş sürecinde muhtemel sorunların önlenmesi amacıyla da, 1 Kasım 2006 ile 1 Ocak 2007 tarihleri arasında, vergi numarasına tabi işlemler, vergi numarası ya da TC kimlik numarasından herhangi biriyle yapılabilecek. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ise, TC tabiyetindeki gerçek kişilerin bütün işlemlerinde sadece TC kimlik numarası kullanılacak.

TÜZEL KİŞİLERİN DURUMU

TC tabiyetinde bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ise, yeni dönemde de vergi dairelerince kendilerine verilen 10 rakamdan oluşan vergi kimlik numarasını kullanmaya devam edecek.

Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyet sebebiyle mükellef olan veya belirlenen işlemlere taraf olan ve işlemleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara vergi numarası ibraz etmek zorunda olan tüzel kişiler de, yeni dönemde şimdiki gibi 10 haneli vergi kimlik numaralarını kullanacak. Ticaret Sicil Memurlukları, yeni kurulacak sermaye şirketlerinin kurucu ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ve genel müdürleri ile limited şirketlerdeki müdürlerden TC tabiyetinde olanlar, vergi kimlik numarası olarak TC kimlik numaralarını, yabancı uyruklular ise vergi numaralarını ilgili belgelere yazacak.

/ ANKARA

30.08.2006


 

Kaçakçılar gümrüklerde sınır tanımıyor

Gaziantep Gümrük Muhafaza Başmüdürü Kemal Çam, denetimler sırasında CD’den yağlı boya tabloya, mazottan motor bujisine varıncaya kadar hemen her çeşit eşya ve ürünle karşılaştıklarını ifade etti.

Çam, yaptığı açıklamada, ‘’Bu yıl geçen yıla göre kamyon ve TIR’lara yaptırılan özel bölmeler kullanılarak yapılan mazot kaçakçılığı olaylarında artış var. En fazla kaçakçılığı yapılan bir diğer ürün ise sigara’’ dedi.

Çam, ileri teknolojiden de yararlanarak yaptıkları denetimlerle gümrüklerde kaçakçılığın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Bu yılın 7 ayında yaptıkları denetimlerde, 165 kaçakçılık girişimini ortaya çıkardıklarını ifade eden Çam, şöyle konuştu: "Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde gerçekleştirdiğimiz denetimlerde toplam 907 bin 571 YTL değerinde kaçak eşya ve ürün ele geçirdik. 2005 yılında ele geçirdiğimiz kaçak eşya ve ürünlerin parasal değeri 1 milyon 245 bin 387 YTL idi. Ayrıca, kaçak eşya ve ürünlerin taşındığı, toplam bedeli 5 milyon 640 bin 500 YTL olan 142 motorlu taşıta el koyduk. Bu sayı 2005 yılında el koyduğumuz motorlu taşıt sayısı olan 104’ün çok üzerinde.’’

Çam, kaçakçılık yoluyla devleti gelir kaybına uğratmanın dürüst vatandaşlara yakışan bir davranış olmadığını ifade ederek, bu davranışı sergileyen ya da sergileyecek olanların, haksız kazanç sağlama heveslerinin kursaklarında kalabileceğini gözardı etmemeleri gerektiğini ifade etti.

/ GAZİANTEP

30.08.2006


 

Çin’den ithal tuğlalara soruşturma

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Çin menşeli belirli ateş tuğlaların Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği iddiasına soruşturma açtı.

Resmî Gazete’nin dünkü sayısında Dış Ticaret Müsteşarlığının "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği’’ yer aldı. Tebliğe göre, yerli üreticiler Haznedar Refrakter Sanayi ile Kümaş Kütahya Manyezit İşletmeleri, Çin menşeli belirli ateş tuğlalarının Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretime zarar verdiği iddiasıyla, bu ülke menşeli söz konusu maddenin ithalatına karşı tedbir alınması istemiyle başvuruda bulundu. Yapılan inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından 20 Temmuz tarihinde, Çin menşeli söz konusu ürün için soruşturma açılmasına karar verildiği belirtildi.

/ ANKARA

30.08.2006


 

Adıyaman’dan Avrupa’ya tüysüz iplik ihracatı

Adıyaman Güçlü Grubu, son teknolojiyi kullanarak dünyaya tüysüz iplik üretiyor. Un, yem, çuval, yağ ve 4 iplik fabrikası ile Adıyaman’da üretim yapan Grup, dünyanın en son sistemi olan kompakt tüysüz iplik üretimini Güneydoğu’da ilk defa Adıyaman’da yapıyor.

Güçlü Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Güçlü, günlük yaklaşık 70 ton tüysüz iplik ürettiklerini ifade ederek; İtalya, Portekiz, Polonya ve Yunanistan’a ihracat yaptıklarını kaydetti. Hindistan, Pakistan ve Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet için çıtanın yükseltilmesi gerektiğini belirten Ziya Güçlü şöyle devam etti: "Onların üretmediğini üretip batıya ulaşmak hedefimiz. Özellikle tekstilde uğraşan arkadaşlarımız kalite çizgisini yukarlara çıkarıp Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet etmeli. Avrupa’da bulunan mağazalarda şuanda raflarda iki ay bir mamul bırakılıyor. Biz bunu hızlı ve kaliteli bir şekilde yapabiliyoruz. Çinin yapamadıklarını yapıp kalite çizgisini yükseltmeliyiz. Böylece Türkiye 10 15 yıl daha tekstilde ayakta duracak. Çünkü tekstil Türkiye’nin en büyük istihdamın sağlıyor. Kimse tekstili gözden çıkarmasın.”

/ ADIYAMAN

30.08.2006


 

Hazır giyimciler güçbirliği arayışında

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, İstanbul’daki hazır giyim ve konfeksiyon fuarlarının aynı çatı altında düzenlenmesi için biraraya gelecek.

Konuyla ilgili alınan kararlar 31 Ağustos Perşembe günü, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri yönetim kurulu başkanları ile IF Konsey üyesi dernek başkanlarının katılacağı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.

/ İSTANBUL

30.08.2006


 

Bulunamayan Anzer balı 400 YTL

Bu yıl sadece 2 kilogram üretilen dünyaca ünlü Anzer balının kilosu 400 YTL olarak açıklandı.

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, bu yıl olumsuz hava şartları sebebiyle Anzer balı üretimi gerçekleştirilemediğini söyledi. Çatır, her yıl Anzer balı üretim miktarında düşüş yaşandığını belirterek, ‘’Bu düşüş hem üreticilerimizin, hem de Anzer balını sürekli tüketen vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden oluyor’’ dedi.

/ TRABZON

30.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004