Rusya hükümeti, Batı ile İslâm Dünyası arasında köprü rolünü oynamak için harekete geçti. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra uluslar arası ilişkilerin temel sorunu haline gelen uygarlıklar arası veya dinler arası çatışmanın yerini barış içinde bir arada yaşamak prensibinin alması gerektiği görüşünden yola çıkan Rusya hükümeti, Batı ile İslam Dünyası arasında köprü rolünü oynamak için harekete geçti.
Rusya Devlet Başkanı’nın İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ile ilişkilerden sorumlu temsilcisi ve Dışişleri Bakanı’nın özel konulardan sorumlu temsilcisi Veniamin Popov, düzenlediği basın toplantısında medeniyetler arası barış ve işbirliği için Rusya’nın yapmakta olduğu çabaları ve gelecek planlarını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı konferans salonunda yaptığı konuşma sırasında Rusya’da 20 milyondan fazla Müslüman’ın yaşamakta olduğunu ve İslâm Dünyası ile ilişkilerin Rusya için vazgeçilmez bir önem taşıdığını kaydeden Popov, “Her ne kadar istemesek de dünya dinlere göre bölünme sürecine girdi. Bu ABD’nin tek başına dünyayı yönetme çabaları ve küreselleşme sorununun doğal bir sonucudur. Fakat BM Güvenlik Konseyi üyelerinden bir tek Rusya, İslâm Konferansı Örgütü’ne katılmaktadır. Rusya hükümeti Batı ile Doğu arasındaki mevcut gerginliğin sona ererek uygarlıklar arası çatışmanın yerini uygarlıklar arası işbirliğine bırakması için köprü rolünü oynamakta kararlıdır” dedi. Şimdiye kadar medeniyetler veya uygarlıklar arasında barışın sağlanması için ortaya atılan tüm projelere Rusya’nın destek verdiğini ve aktif şekilde katıldığını kaydeden Popov, Rusya hükümetinin bu yönde çok ciddî yeni projeler hazırlığında olduğunu söyledi. 29-31 Ağustos tarihleri arasında Kazan’da yapılacak “Rusya-İslâm Dünyası” grubu toplantısında da bu konunun detaylı olarak ele alınacağını kaydeden Popov, uluslararası terörizme karşı mücadelede başarılı olmak için de uygarlıklar arası işbirliğinin vazgeçilmez bir şart olduğunu söyledi. Dünyadaki adaletsizlik, fakir ve zenginler arasındaki uçurumun giderek büyümesi, Filistin, Irak gibi uluslararası sorunların çözümsüzlüğü, politik ve ekonomik çıkarlar gibi başlıca faktörlerden kaynaklanan uygarlıklar arası çatışmanın çok yapay olduğunu ve emperyalist güçlerin çıkarlarına hizmet ettiğini kaydeden Popov, “Tüm dinler genel olarak insanları iyiliğe, hoşgörüye çağırmaktadır. Dolayısıyla sorun dinlerden değil dini inançları kendi çıkarları için kullanan bazı güçlerin varlığından kaynaklanmaktadır” dedi. Rusya’da İslâm dininin daha iyi tanıtımı için Moskova’da İslam Araştırmaları Merkezi’nin kurulması, Müslüman yazar ve bilim adamlarına ait 500 kitabın Rusça’ya çevirisini ilk aşamada yapılacak çalışmalar olarak sıralayan Popov, “Fakat zamanla çok daha değişik projeler uygulamaya konulacaktır” dedi.
|