Müslüman Türklere Anadolu’nun kapılarının açan Malazgirt Zaferi, 935. yıl dönümünde coşkuyla kutlanıyor.
Bu zafer Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen kuvvetleri arasında, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Doğu Anadolu’da Malazgirt Ovasında meydana gelen savaşın neticesinde kazanıldı. Tarihçiler tarafından bu muharebe, dinî, millî, siyasî, askerî neticeleri bakımında Türk-İslâm tarihinin en büyük zaferlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
Bizans İmparatoru Diyojen, 13 Mart 1071’de İstanbul’dan 200 binden fazla ücretli askerlerle birlikte doğu seferine çıktı. Bizans ordusunun doğuya hareketini haber alan Selçuklu Sultanı Alparslan, Mısır Seferinden vazgeçti. Gerekli savaş hazırlıklarını yaptı.
Sulh teklifini götüren Sultan Alparslan’ın elçi heyetine, Diyojen, “Sultânınıza söyleyiniz; kendileriyle sulh müzakerelerini Rey’de yapacağım, ordumu İsfahan’da kışlatıp, Hemedan’da sulayacağım” dedi. Heyet başkanı da, Diyojen’e; “Atlarınızın Hemedan’da kışlayacaklarından ben de eminim, fakat sizin nerede kışlayacağınızı bilemiyorum” diyerek, gereken karşılığı verdi.
Sulh ümidinin kalmaması üzerine Sultan Alparslan, âlim ve devlet adamlarının tavsiyesiyle, muharebeyi Cuma günü yapmayı tercih etti. 26 Ağustos 1071’de Cuma günü başlayan savaş Sulçuklu ordusunun kendinden en az 4 kat büyük Bizans ordusunu yendiği kesin zaferle neticelendi.
|