Prof. Dr. Ali Köse ve Doç. Dr. Talip Küçükcan tarafından kaleme alınan ‘’Deprem ve Din’’ adlı kitapta 17 Ağustos depreminin din psikolojisi ve din sosyolojisi irdelendi.
Prof. Dr. Ali Köse ve Doç. Dr. Talip Küçükcan’ın 192 sayfadan oluşan kitabı yayınlandı. Kitapta yer verilen araştırmada ise katılımcıların yüzde 76 gibi bir oranı depremin gerisindeki gücün doğrudan ‘’Allah’’ olduğu düşüncesini dile getirdi.
Din psikolojisi ve din sosyolojisinin irdelendiği ve Türkiye’de bu alanda ender yapılmış bilimsel çalışmalardan biri olduğu belirtilen kitabın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan en büyük doğal afet olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin, depremzedelerin dini tutum ve davranışlarında meydana getirdiği değişiklikler üzerinde yapılan akademik bir çalışma olduğu belirtildi. 76 kişi ile yapılan çalışmada, Marmara Depremi’ndeki felaketzedelerin yaşadıkları depremi farklı biçimlerde algıladıkları, dini algılamaların daha çok ‘’Allah’ın işi, uyarı, imtihan’’ olarak yorumlandığı kaydedildi.
Bilimsel algılamaların da ‘’doğa olayı, fay kırılması, zemin sorunu, doğanın intikamı’’ olarak görüldüğü ifade edilen çalışmada, dini ve bilimsel algılamanın ise ‘’Allah’ın kudretini gösteren doğal bir olay’’, ‘’Allah’ın doğaya verdiği düzen içinde gelişen bir olay’’,
‘’Bilimsel açıklaması olan ancak Allah’tan gelen bir afet’’ olarak görüldüğü kaydedildi.
Algılayış biçimlerinin oranlarında ise araştırmaya katılanların yüzde 22’si depremi bir ‘’ceza’’, yüzde 16’sı ‘’uyarı’’, yine yüzde 16’sı ‘’ihmal’’, yüzde 14,5’i ‘’kader’’, yüzde 13’ü ‘’doğa’’, yüzde 8’i ‘’imtihan’’ şeklinde algılandıklarını ifade ettiler.
Depremin gerisindeki güç ile ilgili düşüncelerde ise yüzde 76 gibi bir oran doğrudan ‘’Allah’’ tercihinde bulunurken, yüzde 12’şeri ‘’doğa ve yapılaşma’’ya işaret etti.
|