Avlandıktan sonra kısa sürede tüketilen balığın yoğurt ile birlikte yenmesinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilemediği bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, çabuk temizlenmeyen, çabuk tüketilmeyen ve uygun şartlarda saklanmayan balıklarda bakteri oluşumunun hızlandığını söyledi. Berik, iyi şartlarda saklanmayan ve yakalandıktan sonraki 3 gün içinde tüketilmeyen balığın yoğurt ve peynirle yenmesinin histamin zehirlenmesine yol açtığını belirtti. Toplumda, ‘’balıkla yenen yoğurt zehirler’’ diye bir inanış olduğunu ifade eden Berik, şöyle konuştu: ‘’Balığın tazeliğini koruyabilmesi için yakalandığı andan itibaren birçok kurala dikkat edilmesi gerekiyor. İlk önce, balık yakalandıktan kısa bir süre sonra öldürülmelidir. Balığın uzun süre can çekişerek ölmesi, etinde farklı reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar balığın taze kalmasını önler. Balık, iyi koşullarda güneş görmeyecek şekilde saklanmalıdır. En geç 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu koşullarda yoğurtla birlikte yenen balık insan sağlığını olumsuz yönde etkilemez.’’
Berik, balığın tazeliğini koruyabilmesi için petrol ürünü olan poşetlerde satılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
|