Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk halkının AB’ye olan desteğinin düştüğünü ortaya koyan Eurobarometer araştırmasının sonuçlarının çok dikkatli analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
ABD’den dönüşünde Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ‘’Eurobarometer araştırmasında Türk halkının AB desteğinin yüzde 60’dan yüzde 43’e düştüğü sonucunun’’ ortaya çıktığının hatırlatılarak, buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ‘’Bunun dikkatli şekilde analiz edilmesi gerekir. Hem biz hükümet olarak bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekir, ama aynı zamanda AB yetkilileri, başta Komisyon olmak üzere onların da çok dikkatli bir şekilde bunu değerlendirmeleri gerekir’’ diye konuştu.
Bu sürecin 3 ayağının bulunduğunu hatırlatan Gül, bunlardan birisinin siyasi reformlara devam etmek, ikincisinin AB müktesebatını Türkiye’de üstlenmek, üçüncü önemli ayağınsa kamuoylarını hazırlamak olduğunu kaydetti.
Gül, ‘’Ne olmuş da Türk halkının bu beklentisinde zayıflama var, niçin böyle olmuş, bunun iyi araştırılması gerekir’’ dedi.
Dışişleri Bakanı Gül, şöyle devam etti:
‘’Bazı olumsuz beyanlar, bazı gereksiz abartılar, bazı iç politika nedenleriyle özellikle AB’den gelen, neticesi düşünülmeyen açıklamaların bunda çok etkili olduğu kanaatindeyim.
Şüphesiz ki biz de hükümet olarak bunu iyi analiz etmemiz, daha çok halkı aydınlatıcı bilgiler vermemiz lazım. Ama aynı zamanda AB tarafının da halkı hazırlamakta sorumluluğu olduğunu hatırlamaları lazım.’’
İşbirliği havzası olabiliriz
Türkiye’ye hareketinden önce Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuşan Gül, Kıbrıs ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin soruları cevaplarken ‘’Türkler, Yunanlılar ve Birleşik Kıbrıs, AB için başka bir temel taş olabilir. Bölge için bir işbirliği havzası olabilir. ‘Türkiye’yi köşeye sıkıştırdık, baskı yapabiliriz’ diyorlarsa bu iyi bir yol değildir’’ diye konuştu. Kıbrıs konusu kronik bir sorunken, 2004 yılında çözüm fırsatı çıktığını ancak planın reddedilmesiyle fırsatın kaçtığını kaydeden Gül, sonuçta bir tarafın AB’ye girdiğini, diğerinin ise cezalandırıldığını ifade etti.
Bakan Gül, terör örgütü PKK konusunda bir soruya karşılık, Türkiye’nin, ABD’nin çabalarını takdir ettiğini söyledi. Bakan Gül, ‘’Ancak beklentilerimiz halen yüksek. Daha fazlasını bekliyoruz. Ne yazık ki Irak, PKK için bir barınak’’ dedi.
Bakan Gül, İran’ın nükleer sorunuyla ilgili Türkiye’nin girişimlerine ilişkin bir soruyu cevaplarken, yakında Irak’a komşu ülkeler toplantısı için bu ülkeye gideceğini hatırlattı. Gül, bu konuda girişimde bulunmasını Türkiye’den, dostlarının talep ettiğini belirterek, ‘’İyimser olmak için çok neden görüyorum. İran bu fırsatı kaçırmamalı. Çok makul bir paket var ortada. Umarım bu fırsat kaçmaz ve diplomatik çözüm olur’’ dedi.
Gül, Türkiye’de Amerikan karşıtlığı ve anti-semitizmin arttığı görüşünün dile getirilmesi üzerine de bunların çok fazla abartıldığını düşündüğünü söyledi. Gül, ‘’Bazı politikaları ya da politikacıları eleştirenler olabilir. Ama bu farklı bir şey. Bizim Musevi nüfusumuz var. Aynı yerde camilerimiz, kiliselerimiz, sinagoglarımız var’’ dedi.
|