Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş, bütün problemlerin başında bütçe açıklarının yattığını belirtti. Karakaş, “Carî açığı azaltmak çok kolay. Büyüme oranını sıfıra hatta eksiye çektiniz mi, carî açık kalmaz hatta fazla verirsiniz. Ama sonucunda nurtopu gibi bir işsizler ordusu olur” dedi.
İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) Tekstil Komisyonu’nu ‘Ekonomideki Son Gelişmeler’ konulu bir toplantı düzenledi. Green Park Otel’de düzenlenen toplantının açılışında konuşan İŞHAD Tekstil Komisyonu Başkanı Metin Gökçe, amaçlarının Türkiye’nin tekstil ihracatını arttırmak olduğunu belirtti. Ekonomide yaşananları son gelişmeleri taşların yerine oturması olarak düşündüğünü kaydeden İŞHAD Başkanı Murat Sungurlu da, “Global düzeyde kabuğumuzda kalmamalıyız. Ortaklık ve birleşmeler yoluyla dışarıya açılmalıyız” dedi. İŞHAD olarak üyeler arasındaki ticareti de arttırmak istediklerini de ifade eden Sungurlu, dışarıya açılmak için de kurumsallaşmayı ve ortaklığı öğrenmek gerektiğini dile getirdi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Eser Karakaş da, hükümetin 2007-2009 yıllarını içine alan 3 yıllık plan hedeflerini değerlendirdi. Carî açık problemini nasıl çözeriz? sorusunun yanlış olduğunu ifade eden Karakaş, “Carî açığı azaltmak çok kolay. Büyüme oranını sıfıra hatta eksiye çektiniz mi, carî açık kalmaz hatta fazla verirsiniz. Ama sonucunda nurtopu gibi bir işsizler ordusu olur” dedi. Carî açığın Türkiye’nin yapısal özelliği olduğunu kaydeden Karakaş, Türkiye’nin büyüdüğü zaman carî açık vereceğini söyledi. Kısa vadeli kredi ve paralarla carî açığın yürütülmeyeceğinin son 2 ayda cıkan 15 milyar dolar sebebiyle piyasada yaşanan dalgalanmadan anlaşıldığını dile getiren Karakaş, “Allah’a şükür bir kriz çıkmadı. Çözüm, Türkiye’nin yılda 20 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çekmesidir” diye konuştu.
Bütün problemlerin başında bütçe açığının yattığını ifade Karakaş, şöyle devam etti; “Bütçe açığını yüzde 10’un altına düşürmeliyiz. Kamu borç stokunu da yüzde 60’ın altına çekmeliyiz. Faizlerin yükseltilmesiyle yüzde 60’ın altına çekmek zor gözüküyor. Türkiye’de sadece 1,2 milyon beyanname usulüyle vergi veren bulunuyor. Bu durumda da kamu maliyesinin düzelmesi mümkün değildir. 1.2 milyon olan sayının 10 milyonu aşması gerekiyor. Siyasî otoritenin en güçsüz olduğu konu vergilendirme Bu toplumu kayıtdışına yönlendiriyor. Doğrudan yabancı sermayeli yatırımcı kayıtdışının olduğu yere gelmiyor. Krizlerde esneklik sağlayan bu kayıtdışı bu noktadan sonra sıkıntı oluşturur.”
|