Cenevre’de düzenlenen ve 50 ülkeden bakanların dâvet edildiği toplantıda Türkiye tarafından Dünya Ticeret Örgütü’ne (DTÖ) sunulan, tekstil ve konfeksiyon sektöründe gümrük vergilerinin düşürülmesinde “ülkelerin hassasiyetlerinin dikkate alınması” teklifi, üye ülkeler arasında tartışma oluşturdu.
Türkiye’nin DTÖ’ye sunduğu öneri, Tunus, Ürdün, Honduras, Nikaragua, El Salvador gibi AB ve ABD pazarlarına ihracat yapan ve ekonomileri daha çok tekstil ve konfeksiyona dayanan ülkelerden destek gördü. Bu arada Amerika ve Amerikan tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye’nin önerisini desteklemesi de cepheyi büyüttü. Buna karşın, AB, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler ise Türkiye’nin teklifine karşı çıktılar.
Cenevre’de yapılan toplantılar sırasında, değerlendirmede bulunan Devlet Bakanı Tüzmen, “Bir çok gelişmekte olan ülkenin ihracatında en büyük kalemi, tekstil ve konfeksiyon ihracatı oluşturmaktadır. Bu ülkelerde yüz binlerce kişi büyük çoğuluğu da kadın olmak üzere bu sektörde çalışmaktadır. Bu nedenle, tekstil ve konfeksiyonda gümrük indirimlerine giderken, ülke hassasiyetleri dikkate alınmalıdır. Alınacak yanlış kararlar telfisi mümkün olmayacak zararlara yol açabilir.”
Özellikle uzak doğu ülkelerinde tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde verilen sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, sektörde yapılacak yüksek oranlı vergi indirimlerinin Türkiye, Tunus, Mısır, Fas ve Ürdün gibi, AB ve ABD pazarına ihracat yapan ülkelerde sıkıntı oluşturacağını belirtti.
|