Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yaptırılan bir araştırmada, suçun önlenmesinde güvenlik tedbirlerinin tek başına yeterli olmadığı kaydedilerek, işsizlik ve yoksulluk ile yapısal yolsuzluk, eğitimsizlik ve manevî değerler sistemindeki yozlaşma gibi sorunların giderilmesi gerektiği vurgulandı. Araştırma sonuçları, manevî değerlerdeki zayıflamanın suç işlenmesini arttıran sebepler arasında ön sıralarda olduğunu ortaya koydu..
Proje koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi ve Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kayım ile Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Sezal’ın yaptığı “Suç ve Suçluluk Araştırması: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli araştırmada, Türkiye’de suç olgusunun sebepleri, suçluluğun arka planında bulunan ve bunu etkileyen faktörleri, bilimsel bir bakış açısıyla sosyo-ekonomik ve kültürel açılardan değerlendirerek, bunlara yönelik çözüm önerileri ortaya konuldu.
1-7 Mart 2006 tarihleri arasında, Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Trabzon illerinde bulunan 10 farklı ceza infaz kurumunda bulunan bin 525 hükümlü ve bu illerde yaşayan bin 250 kişi olmak üzere, toplam 2 bin 775 kişi üzerinde farklı soru setlerinden oluşan anketler uygulandı. Türkiye’de suçun birinci sebebinin işsizlik ve yoksulluk olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, kırsal alandan şehre hızlı ve düzensiz göç olgusu suçluluğu artıran önemli bir faktör.
MANEVİ DEĞERLER SİSTEMİNDEKİ ZAYIFLAMA
Araştırma, manevî değerlerdeki zayıflama ve kısa yoldan ahlâka ve hukuka aykırı “köşe dönücülük” felsefesini ön plana alan yaklaşımların, kişilerin suç işlemesini artıran en önemli sebepler arasında yer aldığını ortaya koydu.
GÜVENLİK TEDBİRLERİN VE SUÇLA MÜCADELEDE TEKNOLOJİ
KULLANIMININ YETERSİZLİĞİ
Araştırmaya katılan mahkumların ve halkın büyük çoğunluğu, suçun önlenmesinde mevcut tedbirler ile güvenlik teknoloji ve güçlerinin yetersiz kaldığı düşüncesini dile getirdi.
EĞİTİM KALİTESİNİN VE
DÜZEYİNİN DÜŞÜK OLMASI
Araştırmada, eğitim düzeyi ve kalitesi düştükçe, suçluluk oranlarının arttıığı sonucuna ulaşılırken, bu durumun, suçla mücadelede eğitimin, göz önünde bulundurulması gereken bir faktör olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
UYUŞTURUCU VE ALKOL BAĞIMLILIĞI
Araştırma, uyuşturucu ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanılması bireylerin suç işleme ihtimalini büyük ölçüde artırdığı sonucunu ortaya koydu.
MEDYANIN OLUMSUZ ETKİSİ BÜYÜK
Huzursuz ve düzensiz aile yapısı ve aile içi şiddetin bireyleri suça ve suçluluğa ittiğini ortaya koyan araştırmaya göre, televizyonda gösterilen ve basında yer alan şiddet görüntüleri, mafya dizileri ve bazı filmler, özellikle çocuklar ve gençlerin suça yönelmesinde önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor.
|