Türkiye Büyük Millet Meclisini bu hafta yoğun bir gündem bekliyor. TBMM’de alt komisyonlarda kabul edilen Terörle Mücadele Kanun Tasarısının; 1 Temmuz’da tatile girmesi beklenen Meclisten bir an önce çıkması için milletvekillerine ‘manevî baskı’ yapıldığı ileri sürülüyor. Gündemindeki önemli düzenlemeleri yasalaştıramaması halinde, Meclisin çalışmaya devam edeceği hatırlatılıyor.
Toplumun değişik kesimlerinin yanı sıra BM ve AB’den de içerdiği antidemokratik maddeleri sebebiyle tepki alan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Tasarısı’nın bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.
Anayasa uyarınca 1 Temmuzda tatile girmesi gereken Meclisi, bu hafta yoğun bir gündem bekliyor. Ancak gündemindeki önemli düzenlemeleri yasalaştıramaması halinde, Meclis çalışmaya devam edecek. TBMM Genel Kurulu, yarın, Kongo’da yapılacak ilk demokratik seçimlerde güvenliği sağlamak üzere görev alacak uluslararası güce asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresini görüşecek. Tezkerenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi durumunda, Türkiye, Kongo seçimlerinde görev alacak uluslararası askeri güce, bir C-130 tipi askeri nakliye uçağıyla katılacak. Geçen hafta görüşülmeye başlanan ve 11 maddesi kabul edilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) Eklenmesi ve Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına devam edilecek. Finansal araçların vergilemesiyle ilgili mali sistemde yapılması planlanan değişiklikleri içeren yasa teklifi, Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı, hakim ve savcıların maaşlarını yeniden düzenleyen yasa tasarısı ile sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını sınırlayan yasa tasarısının da bu hafta görüşülmesi bekleniyor. Genel Kurul, bu hafta Salı, Çarşamba ve Perşembenin yanı sıra Cuma günü de çalışacak. Salı günü hariç saat 11.00’de çalışmaya başlayacak olan Genel Kurul, günlük programını tamamlamak için gece geç saatlere kadar mesai yapacak.
TBMM’deki ihtisas komisyonları da çalışmalarını sürdürecek. AB Uyum Komisyonu, 29 Haziran Perşembe günü, komisyon kuruluş yasasında yapılması öngörülen değişikliği görüşecek.
TASARIYA HERKES KARŞI
Sivil toplum kuruluşları, hukuçular, yazarlar, TMK Tasarısı’na ilişkin rapor, bildiri ve yazılarıyla taslağın içerdiği antidemokratik maddelerin, son yıllarda ülkemiz lehine elde edilen demokratik kazanımları yok edeceği uyarısında bulunuyor. Mazlumder İstanbul Şubesi, geçtiğimiz günlerde TMK Tasarısı ile ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarının konuya ilişkin rapor ve bildirileri ile, basında yer alan yazıları, “Yeniden İstiklal Makameleri’ne, Takrir-i Sükuna OHAL’in ülke geneline yayılmasına, 141.142.163.312’nin ihyasına, DGM’lerin geri döndürülme gayretlerine HAYIR!” başlığını taşıyan kitapçıkta bir araya getirmişti. Kitapçıkta, Mazlumder, Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul ve İzmir Baroları, Türkiye Gönüllü Teşeküller Vakfı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Basın Konseyi’nin tasarıyı eleştiren rapor ve bildirileri ile çeşitli gazetelerde yayınlanan röportaj ve makalelere yer verilmişti. Kitapçığın sunuş yazısında, adalet barış ve özgürlük insan haklarına saygı ve hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesi ve bu süreçten geri dönülmemesi talebi yer almıştı. Yazıda, devletin, anayasa ve yasaların varlık ve meşruiyet sebebi belli olduğu hatırlatılarak, bu temele sadakatla bağlı kalınması gerektiği vurgulanmıştı. Yazıda, aksi davranışların meşruiyet tartışmasına sebeb olacağı uyarısında bulunularak, tasarının terörü önlemeyeceği aksine destekleyeceği, basın ve ifade özgürlüğünün önemli ölçüde yara alacağı belirtilip, Meclis’ten buna izin verilmemesi istenmişti.
|