Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, ‘’işkencenin, uluslararası alanda mahkum edilmiş bir uygulama olmasına karşın, birçok ülkede sistematik olarak gerçekleştirilmeye devam edildiğini’’ öne sürdü.
Önen, TİHV Genel Merkezinde, ‘’İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’’ nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, işkencenin, önlenmesi için sürdürülen yoğun uğraşlar ile oluşturulan belgeler, sözleşme ve örgütlenmeye karşın birçok ülkede bilgi almak ve otoriteyi tesis etmek amacıyla sistematik olarak uygulandığını savundu. Uluslararası insan örgütlerinin verilerine göre, 150’den fazla ülkede işkence ve kötü muamele uygulamalarının sürdüğünü öne süren Önen, verilerin, işkencenin sadece askeri diktatörlüklerde ve otoriter rejimlerde değil, demokratik ülkelerde de uygulandığını ortaya koyduğunu söyledi. Özellikle 11 Eylül 2001 sonrasında teröre karşı güvenlik gerekçesiyle başta ABD ve İngiltere olmak üzere ‘’belli başlı ülkelerin’’, insan hakları ihlallerinin yanı sıra işkenceyi yaygınlaştıran, meşrulaştıran, işkencecileri koruyan politikalar geliştirdiklerini kaydeden Önen, bu durumun ABD’nin de imzası bulunan Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 2. maddesine aykırı olduğunu belirtti.
Önen, ‘’işkencenin Türkiye’de de sistematik bir olgu olarak gerçekliğini koruduğunu’’ iddia ederek, ‘’BM tarafından da kabul gören İstanbul Protokolü prosedürü uygulanmalıdır. Ayrıca işkencenin önlenmesinde çok önemli bir rolü olan etkin denetim mekanizmalarının geliştirilmesine olanak veren BM İşkenceyi Önleme Sözleşmesi’ne ek protokol, Türkiye tarafından onaylanmalı ve uygulanmalıdır’’ diye konuştu.
|